Μάθηση: Δια βίου ανάπτυξη!

learn1

102677_bsΟ Larry Crowne, μεσήλικας βετεράνος του ναυτικού (κεντρικό πρόσωπο της ταινίας «η περίπτωση  Larry Crowne ) είναι διαζευγμένος και ζει μόνος του σε ένα σπίτι που έχει αγοράσει με δάνειο. Απολύεται από την εργασία του σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα, παρά την αρχαιότητα και την υποδειγματική του εργατικότητα, λόγω έλλειψης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Μη μπορώντας να βρει άλλη εργασία και με κίνδυνο να του πάρει η τράπεζα το σπίτι, αποφασίζει να γραφτεί σε ένα κολέγιο ώστε να αποκτήσει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση που του στοίχισε την δουλειά του. Εργάζεται παράλληλα με μερική απασχόληση σε ένα fast-food , ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα και να βγάζει και τα απαραίτητα για την επιβίωσή του. Αξιοποιώντας τις γνώσεις από το μάθημα των οικονομικών καταφέρνει να κάνει έναν συμβιβασμό με την τράπεζα ώστε να μην τον κυνηγάνε τα χρέη και δημιουργεί μια επιτυχημένη δική του επιχείρηση εστίασης. Ταυτόχρονα δημιουργεί φιλίες, σχέσεις , αποκτά κοινωνικές δεξιότητες και καταφέρνει να βελτιώσει και την προσωπική του ζωή.

Ρομαντική αμερικανιά;  Ίσως για κάποιους. Το ηθικό δίδαγμα όμως της ταινίας είναι ότι όποια και αν είναι η ηλικία σας, δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε να μαθαίνετε! Αφιερωμένο στη δια βίου μάθηση λοιπόν το θέμα του άρθρου που έχει σκοπό να καταδείξει πώς η μάθηση είναι μια διαρκής διεργασία που βελτιώνει κάθε πτυχή της ζωής μας.

takeΑπό την παιδική μας ηλικία μας έχει ειπωθεί ότι θα πρέπει να έχουμε μια «καλή εκπαίδευση». Και είναι αλήθεια ότι η επίσημη εκπαίδευση και τα αποκτώμενα από αυτήν προσόντα είναι πολύ σημαντικά, καθώς μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να κερδίσουμε μια πολύ καλή θέση εργασίας, περισσότερα χρήματα αλλά και ικανοποίηση από την εργασία. Όμως η εκπαίδευση είναι μόνο ένας τρόπος μάθησης. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να προωθήσουμε τις γνώσεις μας και να αναπτύξουμε δεξιότητες που μας είναι απαραίτητες σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Η δια βίου μάθηση μπορεί να ορισθεί ως δημιουργία και διατήρηση θετικής στάσης απέναντι στην μάθηση παντού και πάντα. Είναι εκούσια πράξη. Μαθαίνω επειδή θέλω να αναπτυχθώ!

Η μάθηση σε οποιοδήποτε πλαίσιο, αυξάνει την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και την αυτοπεποίθησή μας, μας προετοιμάζει για πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους και μας κάνει πιο προσαρμοστικούς. Παράλληλα μας βοηθάει να έχουμε πιο ικανοποιητική προσωπική ζωή. Και, γιατί όχι, μπορεί να είναι και διασκεδαστική!

Μαθαίνουμε λοιπόν συνεχώς,  είτε για την προσωπική μας, είτε για την επαγγελματική μας ανάπτυξη. Και αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί οι δύο λόγοι είναι απαραίτητα διαφορετικοί. Η προσωπική ανάπτυξη μπορεί να βελτιώσει τις επαγγελματικές μας ευκαιρίες και η επαγγελματική μας εξέλιξη ασφαλώς επιτρέπει την προσωπική μας ανάπτυξη.


personal-growthΜάθηση για προσωπική ανάπτυξη

Μπορεί να μην υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για μάθηση, μαθαίνουμε απλώς για χάρη της μάθησης και αυτή μπορεί να είναι μια εμπειρία με μεγάλες ανταμοιβές. Αν και δεν έχει ακόμη αποδειχτεί επιστημονικά, υπάρχει η θεωρία ότι όσο περισσότερο διατηρούμε ενεργή την σκέψη μας μαθαίνοντας καινούρια πράγματα, μπορούμε να περιορίσουμε ή και να αποτρέψουμε διάφορες μορφές άνοιας, σε κάθε περίπτωση όμως σίγουρα θα εμποδίσουμε το να βαρεθούμε και θα κατορθώσουμε να έχουμε μια πιο ενδιαφέρουσα ζωή.

Σαφώς μπορούμε να έχουμε και συγκεκριμένους λόγους μάθησης για προσωπική ανάπτυξη. Να αυξήσουμε για παράδειγμα τις γνώσεις και δεξιότητές μας γύρω από ένα χόμπι μας ή να ξεκινήσουμε μια εντελώς νέα δραστηριότητα που πιστεύουμε ότι θα βελτιώσει πρακτικά τη ζωή μας. Για παράδειγμα η εκμάθηση παραδοσιακών χορών βοηθάει και στην διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης! Μπορεί ακόμη και να επιδιώξουμε να αποκτήσουμε ένα ακόμη πτυχίο σε κάποιο θεματικό πεδίο που δεν σχετίζεται άμεσα με την επαγγελματική μας δραστηριότητα απλώς και μόνο για την ακαδημαϊκή μόρφωση. Προσωπικά, ξεκινάω φέτος μεταπτυχιακές σπουδές στις επιστήμες της αγωγής!


skillsΜάθηση για επαγγελματική ανάπτυξη

Αν θέλουμε να κερδίζουμε περισσότερα πρέπει να επιθυμούμε να μάθουμε και περισσότερα! Το κλειδί για την επαγγελματική ανάπτυξη δεν είναι απλώς η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Αυτή μπορεί να σε οδηγήσει σε μια συνέντευξη, την θέση εργασίας όμως θα πάρει η προθυμία για μάθηση και ανάπτυξη. Βρίσκομαι πραγματικά σε αμηχανία όταν ακούω από υποψήφιους για εργασία ότι δεν είναι βέβαιοι ότι έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της προσφερόμενης θέσης.

Αν έχετε χάσει την εργασία σας, μην χάνετε και τον χρόνο σας. Αξιοποιήστε τον μαθαίνοντας κάτι νέο, κάτι που μπορεί να φέρει μπροστά σας νέες ευκαιρίες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να προκύψουν. Αν εργάζεστε,  επωφεληθείτε από ευκαιρίες κατάρτισης, πασχίζοντας για την συνεχή επαγγελματική σας εξέλιξη, με το να γίνετε καλύτεροι σε αυτό που κάνετε και  πιο απαραίτητοι  για τον τωρινό ή μελλοντικό εργοδότη σας.

Ο χρόνος που διαθέτουμε για να αποκτήσουμε γνώσεις και δεξιότητες είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορούμε να κάνουμε. Και για να μιλήσουμε με όρους οικονομικούς,  κερδίζουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.


Στο βιβλίο του “Master it Faster” ο Colin Rose (www.skillsyouneed.com) αναφέρει έξι βασικά στάδια για να είναι κάποιος αποτελεσματικός μαθητής. Τα στάδια αυτά σχηματίζουν το ακρωνύμιο  MASTER : Motivation, Acquire, Search, Trigger, Examine, Reflect  (Κίνητρο, απόκτηση, έρευνα, ενεργοποίηση, εξέταση, αντανάκλαση).!

motivationΚίνητρο: Η δια βίου μάθηση απαιτεί αυτοκίνηση. Πρέπει να νιώθουμε θετικά για τη μάθηση και για την ικανότητά μας να μάθουμε.

aquireΑπόκτηση: Η αποτελεσματική μάθηση απαιτεί να αποκτάμε πληροφορίες μέσω της ανάγνωσης, της ακρόασης, της παρατήρησης, της εξάσκησης, του πειραματισμού και της εμπειρίας. Οι πληροφορίες είναι όλες  γύρω μας. Το κόλπο είναι να αποκτήσουμε  σχετικές και ουσιαστικές πληροφορίες και να τις αναπτύξουμε σε γνώσεις και δεξιότητες.

resherchΈρευνα: Η μάθηση είναι επιτυχής όταν μπορούμε να αναζητήσουμε ένα προσωπικό νόημα στις πληροφορίες που αποκτάμε. Είναι πιο εύκολο  να θυμηθούμε γεγονότα αν τα κατανοήσουμε και τα βάλουμε σε πλαίσιο. Η μάθηση αφορά την εφαρμογή αυτού που αποκτάμε ερευνώντας :  «Πώς βοηθά αυτή η ιδέα στη ζωή μου;» ή «ΤΙ  μου δίδαξε για τον εαυτό μου;».

36888010_2062449680735081_6714675226875002880_nΕνεργοποίηση: Δεν είναι δυνατόν να θυμόμαστε όλα όσα διαβάζουμε και ακούμε. Μπορούμε όμως  να ενεργοποιήσουμε την ανάμνηση με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, μπορούμε να σημειώσουμε, να εξασκήσουμε, να συζητήσουμε και να δοκιμάσουμε τις  νέες ιδέες και δεξιότητες που αποκτήσαμε.

examΕξέταση: Πρέπει να εξετάζουμε τακτικά τις γνώσεις μας για να ενισχύσουμε στο μυαλό μας τι έχουμε  μάθει. Θα πρέπει πάντα να προσπαθούμε να διατηρούμε ένα ανοιχτό μυαλό, να αμφισβητούμε την κατανόησή μας και να μένουμε ανοιχτοί σε νέες πληροφορίες. Μιλώντας σε άλλους και βλέποντας την άποψή τους μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος εξέτασης της αντίληψής μας και της κατανόησης ενός θέματος.

reflectΑντανάκλαση: Τέλος, θα πρέπει να σκεφτούμε  τη μάθησή μας. Να σκεφθούμε  πώς και γιατί μάθαμε, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που αισθανθήκαμε για ένα συγκεκριμένο θέμα ή κατάσταση, πριν και μετά την ανάπτυξη των γνώσεών μας. Ο σκοπός είναι να μάθουμε από τα λάθη και τις επιτυχίες μας και να παραμένουμε πάντα θετικοί!

Συνοψίζοντας:

Η αστάθεια της εργασιακής ζωής, με τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς εργασίας και την καθιέρωση νέων ευέλικτων προτύπων εργασίας (μερική απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ) επιβάλλει την διαρκή βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας.  Ζούμε σε μια εποχή κρίσης, οικονομικής, πολιτικής, κρίσης αξιών και θεσμών. Η Δια Βίου μάθηση είναι το βασικό εργαλείο ώστε να βγούμε από αυτήν  γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε τις ανάγκες της αγοράς, να εκπαιδευόμαστε με τους πιο σύγχρονους τρόπους, να βελτιωνόμαστε σαν άτομα και να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Όσο  περισσότερο μαθαίνουμε, τόσο πιο ευέλικτοι και προσαρμοστικοί γινόμαστε. Η αλλαγή καριέρας στα μισά  ή κοντά στο τέλος του δρόμου γίνεται όλο και πιο σύνηθες φαινόμενο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάθε ηλικίας μετατρέπουν το χόμπι τους σε επιχειρηματική ιδέα. Γιατί η δια βίου μάθηση μας δίνει επιλογές. Και ένα bonus για τους ρομαντικούς: ο Larry Crowne εκτός από την επιχείρηση, κέρδισε και το κορίτσι στο τέλος!

Ρεβέκκα Τσιπνή

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Creative Attitude

Photo credits: pixabay


mug

Leave a Comment

Your email address will not be published.