Πρωτοβουλία: Κάν’ το να συμβεί!

66bd54d8177de39-a-nw-p

«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων: αυτοί που κάνουν τα πράγματα να συμβούν, αυτοί που παρακολουθούν τα πράγματα να συμβαίνουν και αυτοί που αναρωτιούνται τι έγινε..» (Mary Kay Ash, Αμερικανίδα επιχειρηματίας).

 Σε ποια κατηγορία ανήκεις; Είσαι από αυτούς που παίρνουν πρωτοβουλία και κάνουν τα πράγματα να γίνουν ή απλώς παρακολουθείς και αναρωτιέσαι τι συμβαίνει; Κάνεις πράγματα για σένα και την ομάδα σου ή περιμένεις πάντα κάποιον άλλον να σου πει τι να κάνεις; Πρωτοβουλία λοιπόν το θέμα του σημερινού άρθρου! Μια δεξιότητα που την συναντάμε ως προαπαιτούμενη σε κάθε αγγελία ζήτησης εργασίας καθώς είναι εξαιρετικά σημαντική για κάθε εργοδότη και κάθε επιχείρηση! Γιατί οι άνθρωποι που παίρνουν πρωτοβουλίες τις περισσότερες φορές σώζουν καταστάσεις και είναι πολύτιμοι στον χώρο εργασίας!  Πώς μπορούμε όμως να ορίσουμε την «πρωτοβουλία» και το σημαντικότερο πώς μπορούμε να την αναπτύξουμε;

 leadershipstylesΟρίζοντας την πρωτοβουλία

 Οι ερευνητές  Doris Fay και Michael Frese (The Concept of Personal Initiative, 2001)  ορίζουν  την πρωτοβουλία ως «συμπεριφορά εργασίας που χαρακτηρίζεται από την αυτοπαρακίνηση , την ενεργό προσέγγιση της εργασίας και την επίμονη προσπάθεια να υπερπηδήσει κάποιος τους φραγμούς και να ξεπεράσει τις αποτυχίες  που προκύπτουν για την επίτευξη ενός στόχου».

 Όταν  αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία, κάνουμε πράγματα χωρίς να μας έχουν ζητηθεί, επιμένουμε όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, εντοπίζουμε ευκαιρίες και τις εκμεταλλευόμαστε. Με άλλα λόγια δρούμε και δεν αντιδρούμε στην εργασία!

 Οι περισσότεροι από εμάς έχουν δει εργαζόμενους να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες: έναν προϊστάμενο που παίρνει σημαντικές αποφάσεις σε επείγοντα ζητήματα όταν το αφεντικό είναι άρρωστο ή εκτός επικοινωνίας και η υπόλοιπη ομάδα δεν έχει ιδέα για το τι πρέπει να γίνει, έναν συνάδελφο που προτείνει ένα σχέδιο βελτίωσης των διαδικασιών της εργασίας κλπ.  Η πρωτοβουλία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική στο σημερινό εργασιακό περιβάλλον. Οι επιχειρήσεις  θέλουν εργαζόμενους που μπορούν να στέκονται  στα πόδια τους και να αναλαμβάνουν δράση, χωρίς να περιμένουν κάποιον να τους πει τι πρέπει να κάνουν. Και αυτός ο συνδυασμός  ευελιξίας και θάρρους είναι  που ωθεί τις ομάδες και τους οργανισμούς να καινοτομούν και να ξεπεράσουν τον ανταγωνισμό.

 Resized-Punchello-April-151Αναπτύσσοντας την πρωτοβουλία

 Τα καλά νέα είναι ότι η πρωτοβουλία είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αναπτυχθεί. Πώς; Ακολουθώντας τα έξι παρακάτω βήματα:


 Αναπτύξτε ένα σχέδιο σταδιοδρομίας


 head-2748333_640Έρευνες έχουν αποδείξει  ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο σταδιοδρομίας είναι πιο πιθανό να αναλάβουν πρωτοβουλία. Οι επαγγελματίες που γνωρίζουν  τι  και πού  θέλουν να πάνε, είναι πολύ πιο πιθανό να δείξουν πρωτοβουλία στην εργασία, ειδικά όταν η δράση ή η απόφαση θα τους βοηθήσει να προωθήσουν τους στόχους της σταδιοδρομίας τους. Για να μάθεις τι ακριβώς πρέπει  να επιτύχεις απαιτείται να κατανοήσεις την εργασία σου, την ομάδα σου και τον σκοπό της επιχείρησης που εργάζεσαι. Και μόλις βρεις αυτό που θέλεις να πετύχεις συνδύασε τους στόχους καριέρας με τους προσωπικούς σου στόχους και εργάσου προς την κατεύθυνση της επίτευξής τους.

Τόσο στην εργασιακή όσο και στην προσωπική ζωή, το κλειδί για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας είναι να βάλουμε σαφείς στόχους και να εργαστούμε σταθερά για να τους πετύχουμε!


Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας


self-confidence-2121159_640 Χρειάζεται θάρρος και ισχυρή αυτοπεποίθηση για να δείξεις πρωτοβουλία, ειδικά αν φοβάσαι ότι οι άλλοι πιθανόν θα διαφωνούν με τις ενέργειές ή τις προτάσεις σου. Για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου, βάλε μικρούς στόχους για να έχεις μερικές γρήγορες νίκες. Πίεσε τον εαυτό σου να κάνεις μικρά πράγματα που φοβάσαι ή δυσκολεύεσαι να κάνεις (όπως εκείνο το τηλεφώνημα που αναβάλλεις συνεχώς..). Ολοκληρώνοντας με επιτυχία τα μικρά πράγματα όχι μόνο τονώνει την αυτοπεποίθησή σου αλλά σε βοηθάει να αποκτήσεις και το θάρρος που απαιτείται για την ολοκλήρωση των μεγαλύτερων και ίσως και πιο «τρομακτικών» καθηκόντων που θα έρθουν! Η θετική σκέψη επίσης βοηθάει πολύ στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Όταν σκεφτόμαστε θετικά, έρχονται στην επιφάνεια τα θετικά συναισθήματα που  μας βοηθούν να διευρύνουμε τον ορίζοντα της σκέψης μας και τις επιλογές μας, να νιώθουμε δυνατότεροι και να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις με αποτελεσματικό και θετικό τρόπο, ώστε να έχουμε και θετική έκβαση.


Μάθετε να εντοπίζετε ευκαιρίες και ζητήματα που χρειάζονται βελτίωση


 chance-2692435_640Οι άνθρωποι που δείχνουν πρωτοβουλία το κάνουν εντοπίζοντας και ενεργώντας σε ευκαιρίες που οι συνάδελφοί τους ή οι προϊστάμενοί τους δεν έχουν παρατηρήσει. Δείχνουν ενδιαφέρον για την επιχείρηση που εργάζονται και τον τρόπο λειτουργίας της  και κρατούν ανοικτό το μυαλό τους σε νέες ιδέες και νέες δυνατότητες.

 Θα πρέπει πάντα να είσαι σε ετοιμότητα παρατηρώντας τομείς και διαδικασίες  στην επιχείρηση που πιθανόν χρειάζονται βελτίωση. Για παράδειγμα μπορείς να σκεφτείς ποιους άλλους, εκτός από την ομάδα ή το τμήμα σου,  μπορείς να βοηθήσεις χρησιμοποιώντας τις βασικές σου ικανότητες. Να εντοπίσεις μικρά προβλήματα που θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλα αν δεν επιλυθούν έγκαιρα. Αν αποκτήσεις συνήθεια να ψάχνεις πώς θα χρησιμοποιήσεις τις ικανότητές σου με τον καλύτερο τρόπο για την επιχείρησή σου οδηγείσαι στην ανάπτυξη πρωτοβουλίας με μαθηματική ακρίβεια!


 Ελέγξτε τις ιδέες σας


creativity-819371_640 Το να εντοπίσεις μια ευκαιρία για βελτίωση και να πάρεις άμεσα πρωτοβουλία εφαρμόζοντας τις ιδέες σου δεν θα σε οδηγήσει πάντα στην επιτυχία. Θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο να σκεφτείς και να αναλύσεις τις ιδέες σου για το πόσο συμφέρουσες είναι τελικά στην επιχείρηση. Πιθανόν να έχεις βρει για παράδειγμα έναν καλό τρόπο να ξεπεράσεις  ένα εμπόδιο στη διαδικασία εξυπηρέτησης πελατών. Πριν πας  κατευθείαν στον προϊστάμενο/ αφεντικό σου  με την ιδέα σου, σκέψου το κόστος και τον κίνδυνο που σχετίζονται με την ιδέα. Αν το κόστος και οι συνέπειες, σε περίπτωση που πάει κάτι στραβά, είναι μικρά, μπορείς να προχωρήσεις με την ιδέα σου άμεσα, διατηρώντας όμως επαφή με τον ανώτερό σου στην ιεραρχία – μην ξεχνάμε ότι η σχέση με τους προϊσταμένους είναι σημαντική. Εάν το κόστος και οι κίνδυνοι είναι πιο σημαντικοί μπορείς να ζητήσεις εξουσιοδότηση πριν προχωρήσεις. Το σημαντικό είναι ότι ήδη έχεις αναλάβει πρωτοβουλία προτείνοντας μια λύση για βελτίωση. Και όσο περισσότερο έχεις εξετάσει την ιδέα σου τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να επιτύχει!


Μάθετε να επιμένετε στις δυσκολίες


motivational-quote-3403638_640Η επιμονή είναι η τέχνη της υπερπήδησης των δυσκολιών. Οι άνθρωποι που δείχνουν την πρωτοβουλία αντιμετωπίζουν  συχνά  εμπόδια και αποτυχίες στην εφαρμογή των σχεδίων τους. Η ανθεκτικότητα και η επιμονή είναι απαραίτητες για να πετύχεις αυτό που έχεις προγραμματίσει. Όταν επιμένεις στην ιδέα σου, έχεις να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά την αλλαγή αλλά και πώς να ανοίγεις «κλειστά μυαλά», καθώς οι άνθρωποι συνήθως αγαπούν περισσότερο το βόλεμα από τις αλλαγές. Όσο μεγαλύτερη είναι η επιμονή σου, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητές σου για επιτυχία.


 Βρείτε ισορροπία


stones-969491_640Η ανάληψη πρωτοβουλίας είναι σημαντική. Ο τρόπος όμως με τον οποίο την χρησιμοποιείς είναι εξίσου σημαντικός. Απαιτείται σοφία στην ανάληψη πρωτοβουλιών και να συνδυάζεται με τις σωστές τεχνικές λήψης αποφάσεων. Απαιτείται επίσης να αναπτύξεις την «συναισθηματική νοημοσύνη» σου. Καθώς εργάζεσαι σε μια επιχείρηση, είσαι μέλος μιας ευρύτερης ομάδας εργαζομένων και είναι πολύ χρήσιμο να μάθεις να διαβάζεις τα συναισθήματα των άλλων. Η ικανότητα αυτή θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις πότε πρέπει να αναλάβεις πρωτοβουλία και πότε πρέπει να αφήσεις τα πράγματα ως έχουν.


 Συνοψίζοντας

 Το να κάνεις τα πράγματα να συμβαίνουν είναι μια εξαιρετικά σημαντική δεξιότητα, απαραίτητη σε κάθε εργαζόμενο που θέλει να έχει μια επιτυχημένη και ανοδική σταδιοδρομία. Η ανάπτυξη της δεξιότητας ανάληψης πρωτοβουλίας απαιτεί συγκεκριμένο στόχο καριέρας, αυτοπεποίθηση και θάρρος, εντοπισμό ευκαιριών για βελτίωση, έλεγχο της χρησιμότητας των ιδεών, επιμονή στις δυσκολίες και ενίσχυση της συναισθηματικής μας νοημοσύνης. Το σημαντικό είναι να οδηγείς αυτά που συμβαίνουν. «Άρχισε όπου βρίσκεσαι. Δούλεψε εκεί που βρίσκεσαι. Η ώρα που ξοδεύεις για να ονειρεύεσαι κάποια μακρινή επιτυχία, ίσως είναι γεμάτη δυνατότητες». (Orison Swet Marden).

 

Ρεβέκκα Τσιπνή

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Creative Attitude

Photo credits: pixabay

fantasy-3281795_1280

Leave a Comment

Your email address will not be published.