9 Σημάδια ότι πρέπει να αλλάξετε συνεργάτη στα λογιστικά σας!

acountant

accountantΗ καλή οικονομική πληροφόρηση είναι κρίσιμο στοιχείο επιτυχίας για κάθε επιχείρηση και ιδιαίτερα για μια μικρή επιχείρηση. Οι οικονομικές καταστάσεις είναι «η κάρτα αναφοράς» για το πώς πορεύεται η επιχείρηση , η επαγγελματική κάρτα της επιχείρησης. Μια κάρτα αναφοράς που χρησιμοποιείται από τραπεζίτες, μετόχους, επενδυτές, δημόσιες φορολογικές υπηρεσίες και από οποιονδήποτε που ψάχνει να αγοράσει από αυτή ή να επενδύσει σε αυτή.
Τι περιμένει μια επιχείρηση από τον λογιστή της; Καθοδήγηση στην προετοιμασία των φόρων και ακρίβεια στην προετοιμασία των οικονομικών στοιχείων που θα δοθούν σε όλους αυτούς που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον στην επιχείρηση. Ο λογιστής για μια επιχείρηση είναι εκείνος που παρέχει ακριβή και αντικειμενική πληροφόρηση τόσο για την πιστοληπτική της ικανότητα όσο και για κάθε τι που σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησης.

Πότε ένας επιχειρηματίας καταλαβαίνει ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει λογιστή;    Να μερικά κόκκινα σημαιάκια που σου δίνουν στοιχεία:


1. Πρόκειται για τα λεφτά σου!!


itsyourmoneyΤο να γνωρίζεις την ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία οικονομική κατάσταση της εταιρείας σου είναι κρίσιμο καθώς κάθε επιχειρηματίας έχει το 70 – 90% της προσωπικής του περιουσίας δεμένο στην επιχείρησή του. Πολλοί επιχειρηματίες έχουν προσπαθήσει να αναθέσουν την ευθύνη αυτή στον εξωτερικό ή εσωτερικό λογιστή ή ελεγκτή τους , με πραγματικά καταστροφικές συνέπειες! Η οικονομική διαχείριση (financial management) δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι επιχειρηματίες κάνουν με προθυμία, αλλά είναι τα λεφτά σου! Είναι απαραίτητο να καταλαβαίνεις οτιδήποτε μπορείς ώστε να επιφέρεις βελτιώσεις. Εάν ο λογιστής σου δεν σε βοηθάει σε αυτό τότε έχεις το λάθος πρόσωπο. Αυτή είναι η κάρτα αναφοράς σου που λέει στον έξω κόσμο πού πηγαίνει η επιχείρηση και πρέπει να είσαι πολύ καλά εξοικειωμένος με τις καταστάσεις αποτελεσμάτων και ταμειακών σου ροών!


2. Φορολογικές εκπλήξεις


taxsurprisesΈχει τελειώσει η οικονομική χρήση και αισθάνεσαι αρκετά καλά για αυτά που πέτυχες. Ο λογιστής σου είναι απασχολημένος και δεν σε ενημερώνει για την απόδοσή σου μέχρι το κλείσιμο του ισολογισμού σου ή την υποβολή της φορολογικής σου δήλωσης οπότε σου εξηγεί ότι θα πρέπει να πληρώσεις ένα αρκετά μεγάλο ποσό φόρων σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Εσύ δεν έχεις τα χρήματα καθώς έπρεπε να τα διαθέσεις το προηγούμενο διάστημα σε πληρωμές π.χ. προμηθευτών. Ο λογιστής σου θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή μαζί σου το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης κάνοντας ερωτήσεις για την προσδοκώμενη κερδοφορία της επιχείρησης και βοηθώντας σε να καθορίσεις την μελλοντική σου φορολογική υποχρέωση. Αν ο λογιστής σου δεν το κάνει αυτό, ζήτησέ του το ή βρες κάποιον άλλον που θα το κάνει , καθώς χρειάζεσαι άμεση ενημέρωση για τις φορολογικές σου υποχρεώσεις!


3. Μεγάλες προσαρμογές στα αποτελέσματα στο τέλος της χρήσης χωρίς να υπάρχει σαφής λόγος.


unclearΜπορεί να περιλαμβάνει την αξία των αποθεμάτων, την αναμόρφωση εξόδων κλπ. Για παράδειγμα ένας επιχειρηματίας ήταν βέβαιος ότι τα καθαρά του κέρδη στο τέλος της χρήσης θα ήταν περίπου 150.000 € και το ανακοίνωσε στην τράπεζά του για να δουν τη βελτίωση της απόδοσης της εταιρείας του. Στο τέλος όμως της χρήσης έγιναν προσαρμογές στα αποτελέσματα και αντί για κέρδη έδειχνε ζημία. Ο λογιστής του εξήγησε ότι οι προσαρμογές αφορούσαν την προηγούμενη χρήση κάτι που ήταν εντελώς ασαφές!


4. Τήρηση διπλών βιβλίων


foldresΑυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Έχεις ένα λογιστικό σύστημα στην εταιρεία σου και ο λογιστής σου έχει ένα άλλο στο γραφείο του. Το δικό σου είναι σχεδιασμένο να κάνει οτιδήποτε ένα λογιστικό σύστημα μπορεί να κάνει αλλά το χρησιμοποιείς μόνο για την τιμολόγηση και τις εισπράξεις – πληρωμές. Στο τέλος κάθε μήνα στέλνεις στον λογιστή σου όλα τα παραστατικά, συμπεριλαμβανομένων και στοιχείων από το λογιστικό σου σύστημα για να τα καταχωρήσει στο δικό του σύστημα! Λίγες εβδομάδες αργότερα παράγει τις μηνιαίες οικονομικές καταστάσεις από το δικό του σύστημα και σου τις επιστρέφει. Αυτή είναι μια δουλειά που στην ουσία γίνεται δύο φορές και κοστίζει διπλά σε αποτελεσματικότητα, χρόνο και χρήμα! Ταυτόχρονα καθυστερεί την πληροφόρηση που χρειάζεσαι για να τρέξεις την επιχείρησή σου. Μπορεί να είναι εξαιρετικά καλό για το λογιστή σου, αλλά σίγουρα όχι για σένα.


5. Είναι πολύ απασχολημένος


bussyΟ λογιστής σου είναι πολύ δυσπρόσιτος και δεν επιστρέφει τις τηλεφωνικές σου κλήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο , ειδικά σε περιόδους καταβολής φόρων. Οι περισσότεροι λογιστές είναι πραγματικά πολύ απασχολημένοι στην περίοδο των δηλώσεων (ιδιωτών και νομικών προσώπων) αλλά γνωρίζουν ότι οι επιχειρήσεις δουλεύουν 12 μήνες το χρόνο και πρέπει να βρουν χρόνο να απαντήσουν τις ερωτήσεις σου! Βρες άλλον λογιστή αν δεν επιστρέφει τις κλήσεις σου μέσα σε 24 ώρες.


6. Σε υπερχρεώνει


overbillΆλλαξες λογιστή και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να σε συμβουλέψει να αλλάξεις τον τρόπο που ορίζονται τα έσοδα και τα έξοδά σου στις οικονομικές καταστάσεις πχ κάποια γενικά έξοδα να συμπεριληφθούν στο κόστος πωληθέντων ή το ανάποδο. Ξοδεύει ώρες και ώρες σε τέτοιου είδους αλλαγές και στο τέλος σου στέλνει το λογαριασμό – πολύ μεγαλύτερο από ότι θα μπορούσες να φανταστείς! Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να είναι αναγκαίο αλλά θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι κατανοείς τον λόγο για τις αλλαγές. Στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από το καλό που προκαλούν.


7. Σχέση


relationshipΟ λογιστής σου μπορεί να γίνει ένας έμπιστος σύμμαχος στην ανάπτυξη και κερδοφορία της επιχείρησής σου. Αν μιλάς στον λογιστή σου μόνο μια φορά το χρόνο υπάρχουν ελάχιστες ευκαιρίες να αναπτύξεις μια σχέση. Προσπάθησε να έχεις ένα τουλάχιστον τριμηνιαίο meeting με τον λογιστή σου για συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Αν δεν μπορείς να πετύχεις κάτι τέτοιο βρες κάποιον που να ενδιαφέρεται για σένα και την επιχείρησή σου.


8. Ειλικρίνεια


honestyΟ λογιστής σου δεν ακούει καλά και/ ή συμφωνεί μαζί σου σε όλα όσα λες. Και τα δύο δεν είναι καλά σημάδια. Χρειάζεσαι αντικειμενικές, στοχαστικές απαντήσεις για το πώς θα βελτιώσεις την εταιρεία σου. Αν ο λογιστής σου φοβάται να σου πει την αλήθεια δεν τον χρειάζεσαι.


9. Είναι παντογνώστης!


expertΟ λογιστής σου πιστεύει ότι είναι ειδικός στα πάντα! Οι λογιστές όπως κάθε άλλος επαγγελματίας έχει ειδίκευση και εμπειρία σε συγκεκριμένες περιοχές. Σίγουρα μπορούν να επιβεβαιώσουν αν η επιχείρηση συμμορφώνεται με τις γενικά αποδεκτές λογιστικές αρχές και την φορολογική νομοθεσία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν την ικανότητα α) να αποτιμήσουν την αξία της επιχείρησής σου, β) να σε συμβουλέψουν πώς θα αναπτύξεις καλύτερα την εταιρεία σου, γ) να σου παρέχουν επενδυτικές συμβουλές, δ) να αξιολογήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις, ε) να παρέχουν συμβουλές επί θεμάτων διοίκησης και στ) να συμβουλέψουν για επιλογές χρηματοδότησης.


Με οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια είναι πάντα καλύτερο να μιλήσεις με τον λογιστή σου για το θέμα και έτσι μπορεί να σχηματίσεις καθαρότερη άποψη και κατανόηση και να αισθανθείς πιο βολικά. Αν όμως όχι θα πρέπει να προχωρήσεις. Το να αλλάξεις τον λογιστή σου δεν είναι εύκολο αλλά αν είναι η σωστή απόφαση είναι ακριβώς αυτό που οφείλεις να κάνεις για τον εαυτό σου και την εταιρεία σου!

Παράφραση από το πρωτότυπο άρθρο :  9 Reasons You Should Change Your Accountant

#Management tip of the day

“Accounting is possibly the most boring subject in the world. And also it could be the most confusing. But if you want to be rich, long term , it could be the most important subject.”   (accounting quotes funny )

accounting

Leave a Comment

Your email address will not be published.