Όταν το “Εγώ” γίνεται “Εμείς”

team

Πότε 1+1>2;

Η «Ομάδα» στις διάφορες θεωρίες που μελετούν τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων και των οργανισμών ορίζεται σαν ένα σύνολο ατόμων με διαφορετικές αλλά συμπληρωματικές δεξιότητες που εργάζονται μαζί για την εκπλήρωση ενός κοινού οράματος / αποστολής.
Το βασικότερο χαρακτηριστικό της εργασίας που παράγεται από την ομάδα είναι ότι είναι περισσότερη από το άθροισμα της εργασίας που παράγει κάθε μέλος χωριστά. Αυτό και μόνο μας δείχνει γιατί είναι τόσο σημαντική η ομαδική εργασία: παράγεται περισσότερο έργο. Γιατί ; Η ομαδική εργασία ελαφραίνει το φορτίο που μεταφέρει κάθε μέρος της ομάδας, δίνει την αίσθηση της συμμετοχής σε μια κοινή αποστολή και συνηθισμένοι άνθρωποι πετυχαίνουν ασυνήθιστα αποτελέσματα. Η ομαδική εργασία διαιρεί το έργο και πολλαπλασιάζει τα αποτελέσματα.

team-720291_640


Με άλλα λόγια μειώνεται το «Εγώ» και αυξάνεται το «Εμείς»!


pixabay.com

Προκλήσεις

Τα μέλη μιας ομάδας έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις τόσο από θέματα αυτής καθεαυτής της εργασίας όσο και από θέματα που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των ατόμων.

Τέτοιες προκλήσεις μπορεί να είναι:

 • Η διαφορά της ικανοποίησης των μελών από το αποτέλεσμα της εργασίας καθώς κάποιοι αναζητούν την τελειότητα ενώ άλλοι ικανοποιούνται με ένα μέτριο αποτέλεσμα.
 • Η διαφορά στην οργάνωση του χρόνου εργασίας – κάποιοι οργανώνουν τον χρόνο τους καλύτερα από άλλους.
 • Η διαφορά στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων (deadlines) – κάποιοι δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στον προκαθορισμένο χρόνο ή δεν ολοκληρώνουν τα καθήκοντά τους ποτέ.
 • Η διαφορά στον τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στα μέλη – κάποιοι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν καλά με άλλα μέλη της ομάδας.

banner-902697_1280

pixabay.com

company-975967_1920Η αποτελεσματικότητα μιας ομάδας έγκειται στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα συνεργάζονται προκειμένου να επιτύχουν την ολοκλήρωση ενός κοινού σκοπού ή έργου και η συνεργασία αυτή εξαρτάται από το βαθμό της υπευθυνότητας που διαθέτει κάθε μέλος της ομάδας, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλληλοϋποστήριξη, τη διάθεση να ανταλλάσσουν πληροφορίες (ανατροφοδότηση ή feedback), την ικανότητα να εργάζονται μέσα από την αντιπαράθεση και τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο την συμπληρωματικότητα των δεξιοτήτων των μελών. Όλα αυτά γίνονται αρκετά ευκολότερα όταν για την εκτέλεση ενός συγκεκριμένου έργου σε μια επιχείρηση απαιτείται ομαδική εργασία από εργαζόμενους που γνωρίζονται μεταξύ τους τόσο στις ατομικές όσο και στις εργασιακές συνήθειές τους.

pixabay.com

Ο επιχειρηματικός κόσμος μας , κάποιες φορές, μας πιέζει να εργασθούμε μαζί με συνεργάτες που μπορεί να μη γνωρίζουμε. Τέτοιου είδους καταστάσεις από τη μια είναι φανταστικές ευκαιρίες να μάθεις τα μέσα και τα έξω ενός άλλου τμήματος και να διαφοροποιήσεις τις επαγγελματικές σου δεξιότητες, από την άλλη όμως μπορεί να είναι και στρεσογόνες ιδιαίτερα εάν δεν είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις πώς να εργασθείς «μαζί» σε ένα πολύπλοκο έργο.

Οι ρυθμοί της ομαδικής εργασίας που είσαι συνηθισμένος, μπορεί να μην είναι δυνατό να εφαρμοστούν σε αυτή τη νέα κατάσταση και μπορεί να έχεις σημαντικά περισσότερη ή λιγότερη εμπειρία από τους ομαδικούς συνεργάτες σου. Στην αρχή είναι φυσικό να υπάρχει ανισορροπία αλλά αν συγκεντρωθείς στο να χτίσεις μια σχέση με θεμέλιο την συνεργασία δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα στην εκπλήρωση των στόχων της ομάδας.

 


Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις αυτές τις συμβουλές όταν εργάζεσαι με έναν νέο συνεργάτη και μεγιστοποίησε τις ευκαιρίες σου για επιτυχημένη και παραγωγική ομαδική εργασία.


introduction-handshake1. Ξεκίνα σωστά τα πράγματα

Πριν ξεκινήσεις την ομαδική εργασία, χρειάζεται να συστήσεις τον εαυτό σου και να συνεργασθείς με την ομάδα στην κατασκευή ενός σχεδίου δράσης. Ο μόνος τρόπος για να συνεργαστείτε καλά μαζί είναι όλοι να συμφωνήσετε σε ένα σύστημα από την αρχή. Το να ψαρεύεις καθήκοντα μέσα από ένα e-mail δεν είναι αρκετό.
Προγραμματίστε μια ώρα που να εξυπηρετεί όλους για να καταλήξετε σε ένα σύστημα – οτιδήποτε και αν αυτό σημαίνει για τον καθένα, (πχ εκτέλεση τρεχόντων καθηκόντων πρώτα και μετά ομαδική εργασία ή ορισμός συγκεκριμένης καθημερινής ώρας για την ομαδική εργασία) και αυτό περιλαμβάνει αμοιβαία τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Θέστε ξεκάθαρες προσδοκίες σχετικά με το πώς περιμένετε να εργαστείτε μαζί και δημιουργήστε μια ατμόσφαιρα αλληλοσεβασμού και αλληλεκτίμησης.

smallfuel.com

2635792. Να μιλάς ανοιχτά για τον τρόπο που αποδίδεις καλύτερα

Ίσως να μπεις στον πειρασμό να προσπαθήσεις να συμμορφωθείς με το στιλ εργασίας των άλλων εις βάρος του δικού σου αλλά αυτό δεν είναι πάντα το πιο παραγωγικό σύστημα. Οι εργασιακές σου προτιμήσεις είναι σημαντικές και πρέπει να το πεις ανοιχτά. Για παράδειγμα εάν προτιμάς να επικοινωνείς μέσω e-mails αντί μέσω τηλεφώνου ή προσωπικών συναντήσεων , μη φοβάσαι να το πεις. Το να εκφράζεις ανοικτά τις προτιμήσεις σου για τον τρόπο εργασίας δεν είναι απαραίτητα μια απαίτηση που πρέπει να γίνει σεβαστή οπωσδήποτε αλλά οι συνεργάτες σου θα καταλάβουν καλύτερα τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου εάν τα παρουσιάσεις ανοιχτά. Έτσι, εάν υπάρχουν περιοχές που αισθάνεσαι άβολα να εργαστείς ή δεν έχεις την απαιτούμενη ειδίκευση, να είσαι ανοιχτός – δεν είναι τόσο παραδοχή των αδυναμιών σου όσο μια αναγνώριση ότι ένα εναλλακτικό σύστημα εργασίας μπορεί να έχει περισσότερα πλεονεκτήματα.

boardofwisdom.com

s-MARKETING-large3. Άκου πώς οι συνεργάτες σου αποδίδουν καλύτερα

Η άλλη όψη είναι πως εσύ έχεις να μάθεις πώς οι συνεργάτες σου αποδίδουν καλύτερα και τι μπορείς να κάνεις για να συμμορφωθείς με τις προτιμήσεις τους, τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες τους. Μην τους ανακρίνεις αλλά να αισθάνεσαι ελεύθερος να ρωτήσεις για το τι έχουν βρει βοηθητικό ή όχι στις προηγούμενες συμμετοχές τους σε ομαδική εργασία.
Να μην έχεις προσδοκίες ότι οι συνεργάτες σου θα υποχωρήσουν και θα συμμορφωθούν με τις προτιμήσεις σου και το ίδιο θα πρέπει να κάνεις κι εσύ με τις δικές τους, Αλλά είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζονται αυτά τα ποιοτικά στοιχεία και το ότι εργάζεστε μαζί για να βρείτε έναν συμβιβασμό. Για παράδειγμα αν κάποιος από σας προτιμάει έναν ξεκάθαρο διαχωρισμό καθηκόντων ενώ οι άλλοι συμμετοχική εργασία από τον καθένα, συνεννοηθείτε να εργαστείτε στο μισό του έργου με τον ένα τρόπο και στο δεύτερο μισό με τον άλλον.

huffingtonpost.com

Team-Building4. Πέρασε λίγο χρόνο με τους συνεργάτες σου

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου στην ομαδική εργασία είναι να αφιερώσεις λίγο προσωπικό χρόνο με τους συνεργάτες σου και αυτό είναι εξαιρετικά υποστηρικτικό όταν δεν είσαι καθόλου εξοικειωμένος με κάποιον. Δεν είναι αναγκαίο να γίνετε φίλοι, αλλά το περιβάλλον του γραφείου προωθεί τους εργαζόμενους να ανοίγονται ο ένας στον άλλον και είναι ευκολότερο να εργάζεσαι με κάποιον αν ήδη έχεις μια σύνδεση μαζί του.
Πριν από την πλήρη ενασχόληση με το νέο έργο σχεδίασε να πιείτε έναν καφέ ή να φάτε κάτι σε ένα διάλειμμα. Με αυτόν τον τρόπο θα δεις μια πλευρά του συνεργάτη σου που ποτέ δε θα δεις στο γραφείο και μπορεί να μάθεις κάτι για αυτόν που να διευκολύνει τη συνεργασία στο εργασιακό περιβάλλον.

quickbase.intuit.com

4515-Image with article5. Έλεγξε τις αντιδράσεις σου

Εάν εργάζεσαι με κάποιον εντελώς άγνωστο είναι πιθανό να είσαι περισσότερο ευαίσθητος σε εμπόδια και προκλήσεις που αναδύονται. Για παράδειγμα εάν ο συνεργάτης σου κάνει ένα λάθος ή ξεχάσει ένα ιδιαίτερο σημαντικό καθήκον είναι πολύ πιο εύκολο να χάσεις την ψυχραιμία σου με κάποιον άγνωστο από ότι με κάποιον που γνωρίζεις καλά. Πριν αντιδράσεις σε οτιδήποτε σε «εκπλήξει» κάνε ένα βήμα πίσω. Είναι σημαντικό να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου και να επεξεργαστείς με τη λογική την κατάσταση πριν ανταποκριθείς. Διαφορετικά μπορεί να κάνεις μια πολύ κακή εντύπωση και να φέρεις ανεπιθύμητη ένταση και δυσαρέσκεια στις επαγγελματικές σου σχέσεις. Εάν εργάζεσαι από απόσταση, απέφυγε να στείλεις e-mail μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη. Αν εργάζεσαι πρόσωπο με πρόσωπο, ίσως να άξιζε να απομακρυνθείς λίγο από το γραφείο και να πάρεις μια βαθιά ανάσα πριν εκφέρεις την άποψή σου για το συμβάν.

 

 

yellowbrickroadcoaching.coachesconsole.com

shutterstock_187004465_rdax_159x1506. Κρατηθείτε μεταξύ σας υπόλογοι

Όπως κι εσύ , ο καθένας έχει διαφορετικές προτιμήσεις για την ομαδική εργασία και ένα διαφορετικό σύστημα να παραμένει υπόλογος και υπεύθυνος για αυτό που έχει αναλάβει. Όταν όμως δεν είστε εξοικειωμένοι με το ιστορικό ο ένας του άλλου είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να εργάζονται ώστε να κρατήσουν ο ένας τον άλλον υπεύθυνο. Το πώς θα γίνει αυτό επαφίεται αποκλειστικά σε σένα. Αν διαχωρίζετε τα καθήκοντα ακριβώς στη μέση μπορείς να εξετάζεις με τους συνεργάτες σου την πρόοδο ρωτώντας για τυχόν θέματα που ξεχάστηκαν ή ανέκυψαν. Αν εργάζεστε μαζί μπορείτε να έχετε καθιερωμένες συναντήσεις για την πρόοδό σας και να ξαναδείτε διάφορα θέματα που είναι εκκρεμή ή έχουν κολλήσει.

amanet.org

20150310202137-five-steps-giving-productive-feedback-women-talking-notes-writing-comments7. Δώστε πολλή ανατροφοδότηση (feedback)

Η ανατροφοδότηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ομαδικής εργασίας με αγνώστους. Είναι αδύνατον να γνωρίζεις πώς ο συνεργάτης σου αισθάνεται για το αποτέλεσμα του έργου σου παρά μόνο αν σου δώσει αυτή την πληροφορία. Αντικειμενικά η ανατροφοδότηση είναι ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνηθεί αυτή η πληροφορία χωρίς ενοχικά συναισθήματα και με καθαρή πρόθεση να βελτιωθεί η παραγωγικότητα.
Κι εσύ με τη σειρά σου θα πρέπει να δίνεις την ανατροφοδότηση στους συνεργάτες σου σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να έχουν το χρόνο να μάθουν και να κάνουν προσαρμογές πριν η εργασία προχωρήσει και δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγές. Με παρόμοιο τρόπο είναι σημαντικό να ρωτάς τους συνεργάτες σου για ειλικρινή ανατροφοδότηση σχετικά με τις δικές σου πρακτικές.

entrepreneur.com

img00618. Σχεδίασε μια αμοιβαία ανταμοιβή

Τίποτα δεν παροτρύνει τους ανθρώπους όσο η προσδοκία μιας ανταμοιβής, έτσι γιατί να μην κανονίσεις μια αμοιβαία ανταμοιβή με τους συνεργάτες σου αν το έργο ολοκληρωθεί με ομαδική εργασία και στην ώρα του; Μπορεί να κανονίσεις ένα δείπνο ή μια έξοδο ή απλά να κάνετε ένα δώρο ο ένας στον άλλο. Η ανταμοιβή θα εξυπηρετήσει δυο σκοπούς: πρώτον θα σας κρατήσει εφευρετικούς και κινητοποιημένους να παραδώσετε το έργο και δεύτερον θα σας «δέσει» σαν ομάδα. Θα είναι ένα αμοιβαίο μοίρασμα εμπειριών και ο καθένας σας θα μπορεί να το φέρνει στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα δύσκολων στιγμών.

maddzoo.com

Ανεξάρτητα από το αν προτιμάς την ατομική από την ομαδική εργασία, το να συνεργάζεσαι με έναν νέο συνεργάτη μπορεί να είναι δύσκολο. Αλλά το να βρίσκεις τρόπους να εργαστείς με νέους ανθρώπους είναι μια ουσιαστική δεξιότητα και ένα ιδιαίτερο προσόν στον επαγγελματικό μας κόσμο. Μπορείς ακόμα και να βρεις νέους τρόπους εργασίας που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητά σου στην εκτέλεση των δικών σου καθημερινών καθηκόντων.

Πηγές:  thegreatgreekwhatever.gr ,inc.com , meeting-area.blogspot.gr

#Management tip of the day

Coming together is a beginning. Keeping together is progress. Working  together is success.

Henry Ford

Social-Media-Team

                         blogdealfonsomartinezsanchez.blogspot.gr
 

Leave a Comment

Your email address will not be published.