Πόσο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες σου;

surreal-994756_859

Οι προσδοκίες σου, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή, καθορίζουν την πραγματικότητά σου. Όταν έρχεται η ώρα να κυνηγήσεις  τους στόχους σου, αν δεν πιστεύεις ότι θα επιτύχεις δεν θα επιτύχεις.

Έρευνα του πανεπιστημίου LSU δείχνει ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν στον εαυτό τους, χρησιμοποιούν περισσότερες «μεταγνωστικές» λειτουργίες από εκείνους που δεν πιστεύουν. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν περισσότερο το μυαλό τους και έχουν μεγαλύτερη  διανοητική ικανότητα να  λύνουν προβλήματα.

Η «μεταγνώση»  ( όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη γνώση μας για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε, θυμόμαστε, σκεφτόμαστε και ενεργούμε, με άλλα λόγια τι γνωρίζουμε για το τι γνωρίζουμε), είναι εξαιρετικά σημαντική για επιτεύγματα καθώς εξασφαλίζει ότι θα προσεγγίσεις τα προβλήματα από πολλές διαφορετικές γωνίες και θα προσαρμόσεις την προσέγγισή σου όπως χρειάζεται. Το «κόλπο» με τις προσδοκίες σου είναι ότι επηρεάζουν και άλλους ανθρώπους επίσης. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 έρευνα του Harvard παρουσίασε τη δύναμη των προσωπικών μας πεποιθήσεων που μπορεί να ασκηθεί στην συμπεριφορά των άλλων. Στην έρευνα αυτή, όταν κάποιοι δάσκαλοι είπαν ότι συγκεκριμένα (τυχαία όμως επιλεγμένα) παιδιά ήταν έξυπνα, αυτά τα παιδιά απέδωσαν καλύτερα όχι μόνο μέσα στην τάξη αλλά και σε τυποποιημένα IQ tests.

Πραγματικά μπορούμε να πάρουμε το καλύτερο από τους άλλους ανθρώπους όταν πιστεύουμε σε αυτούς. Η έρευνα δείχνει ότι αυτό συμβαίνει επειδή όταν πιστεύουμε σε κάποιους:

  • Τους προσέχουμε περισσότερο από τους ανθρώπους  που πιστεύουμε ότι θα αποτύχουν
  • Τους δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες από ότι σε αυτούς που πιστεύουμε ότι θα αποτύχουν
  • Τους βοηθάμε με περισσότερη ανατροφοδότηση από ότι τους άλλους και
  • Τους διδάσκουμε περισσότερο γιατί θεωρούμε ότι ο χρόνος μας αξιοποιείται και δεν πάει χαμένος!

Με το να αφήνεις την αμφιβολία να περιβάλει το πιστεύω σου σε κάποιον ή κάτι πρακτικά εξασφαλίζεις την αποτυχία τους. Στην ιατρική το φαινόμενο ονομάζεται «nocebo». Ασθενείς που έχουν χαμηλή προσδοκία για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους, παρουσιάζουν φτωχότερα αποτελέσματα από εκείνους που περιμένουν επιτυχία, ακόμη και σε σχέση με καθιερωμένες θεραπείες. Αν ένας γιατρός χρησιμοποιεί μια θεραπεία με υψηλό κλινικό δείκτη αποτελεσματικότητας αλλά το παρουσιάζει σε ένα αρνητικό φως, η πιθανότητα αρνητικού αποτελέσματος αυξάνεται.

Οι προσδοκίες σου δίνουν σχήμα στην πραγματικότητά σου. Μπορούν να αλλάξουν την ζωή σου, συναισθηματικά και φυσικά. Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός και να γνωρίζεις ότι αν οι προσδοκίες που τρέφεις είναι λάθος θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη χωρίς λόγο. Οι παρακάτω προσδοκίες είναι από αυτές που μπορούν να σε βάλουν σε πολλά είδη κινδύνων:

the-weight-of-the-1783190_640


Η ζωή θα έπρεπε να είναι δίκαιη

Μας έχουν πει χιλιάδες φορές και το έχουμε πει κι εμείς σε άλλους ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη, και παρά το ότι γνωρίζουμε πολύ καλά την πολυπλοκότητα της αδικίας, ένας μεγάλος αριθμός από μας περιμένουμε η ζωή να είναι δίκαιη και πιστεύουμε ότι κάθε αδικία που βιώνουμε θα εξισορροπηθεί με κάποιον τρόπο ακόμη και χωρίς να κάνουμε κάτι γι αυτό. Αν είσαι κολλημένος σε αυτόν τον τρόπο σκέψης ήρθε η ώρα να το ξεπεράσεις. Όταν κάτι άδικο συμβαίνει μην περιμένεις από μαγικές εξωτερικές δυνάμεις να σε στήσουν στα πόδια σου.  Κάποιες φορές δεν υπάρχει κανένα βραβείο παρηγοριάς και όσο συντομότερα πάψεις να το περιμένεις τόσο πιο γρήγορα θα αναλάβεις δράση που θα κάνει τη διαφορά.

landscape-1431149_640


Οι ευκαιρίες θα πέσουν στην αγκαλιά μου 

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας είναι να σηκώσει το κεφάλι του και να αναζητήσει ευκαιρίες. Επειδή πιστεύεις ότι αξίζεις μια αύξηση, μια προαγωγή ή ένα εταιρικό αυτοκίνητο δεν σημαίνει κιόλας ότι θα συμβεί. Έχεις να το κάνεις να συμβεί. Δούλεψε πρώτα πολύ σκληρά και μετά πήγαινε να διεκδικήσεις ότι είναι δικό σου. Αν περιορίζουμε τον εαυτό μας σε ότι μας δίνεται είμαστε στο έλεος των άλλων ανθρώπων. Όταν αναλάβεις δράση σκέψου «τι βήματα χρειάζεται να ακολουθήσω; Τι εμπόδια είναι στο δρόμο μου και τι χρειάζεται να κάνω για να τα υπερβώ; Και τι λάθη πιθανόν να κάνω που θα με απομακρύνουν από τους στόχους μου;».

art-1890_480


Θα έπρεπε να αρέσω σε όλους 

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ιδιαιτερότητες και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι πιο αξιοπρεπείς, ευγενικοί , αξιοσέβαστοι άνθρωποι μπορεί να μην αρέσουν σε κάποιους άλλους χωρίς προφανή λόγο. Αν νομίζεις ότι όλοι θα πρέπει να σε συμπαθούν θα καταλήξεις με πληγωμένα αισθήματα ενώ δεν θα έπρεπε (δεν μπορείς να τους νικήσεις όλους!). Νομίζοντας ότι αρέσεις σε όλους, ζητάς και απαιτείς από τους άλλους χωρίς να κάνεις την απαραίτητη δουλειά για να καταλάβεις τι οι άλλοι πραγματικά σκέφτονται και αισθάνονται. Αντί λοιπόν να προσδοκάς ότι θα αρέσεις στους άλλους επικεντρώσου στο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό τους.

sad-597089_640


Οι άνθρωποι θα έπρεπε να συμφωνούν μαζί μου 

Αυτό μπορεί να γίνει σκληρό. Ξέρεις με βεβαιότητα για ποιο πράγμα μιλάς και γι αυτόν τον λόγο οι άλλοι θα έπρεπε να σε παίρνουν σοβαρά, όμως, το να περιμένεις οι άνθρωποι να συμφωνούν μαζί σου από ευγένεια είναι μια άλλη ιστορία. Κάτι που είναι προφανές για σένα δεν είναι και για κάποιον με διαφορετικές εμπειρίες ή διαφορετικές προτεραιότητες, έτσι σταμάτα να προσβάλλεσαι με ανθρώπους που διαφωνούν μαζί σου και σταμάτα να πιστεύεις ότι υπάρχει μόνο μια σωστή απάντηση  (η δική σου). Καλύτερα να επικεντρωθείς στο να βρεις λύσεις που θα δίνουν στον καθένα αυτό που χρειάζεται.

clasped-hands-541849_640


Οι άνθρωποι ξέρουν τι προσπαθώ να πω

Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σου και σπάνια αυτό που προσπαθείς να πεις είναι αυτό που ακούνε. Δεν μπορείς να έχεις την προσδοκία ότι οι άλλοι θα σε καταλάβουν απλώς επειδή μιλάς, έχεις να είσαι σαφής και ξεκάθαρος. Όταν ζητάς από κάποιον να κάνει κάτι χωρίς να παρέχεις το περιεχόμενο ή εξηγείς μια σύνθετη έννοια σε ένα μεγάλο project, είναι εύκολο να παραλείψεις σχετική πληροφόρηση επειδή δεν πιστεύεις ότι είναι απαραίτητη. Η επικοινωνία δεν είναι τίποτα αν δεν είναι ξεκάθαρη και η δική σου επικοινωνία δεν θα είναι ξεκάθαρη αν δεν αφιερώσεις χρόνο να καταλάβεις τον τρόπο που οι άλλοι αντιλαμβάνονται τα πράγματα.

depression-1250870_640


Πρόκειται να αποτύχω 

Όπως ήδη είπαμε, αν προσδοκάς να αποτύχεις, έχεις πολύ μεγάλη πιθανότητα να πάθεις αυτό που ανησυχείς. Αν αποτύχεις, αποδέξου ότι κάποιες φορές θα αποτυγχάνεις και κάποιες άλλες θα επιτυγχάνεις , αλλά αν ξεκινήσεις μια προσπάθεια πίστεψε με όλο σου το είναι ότι πρόκειται να πετύχεις σ’ αυτό το εγχείρημα. Αλλιώς περιορίζεις τις ευκαιρίες να συμβεί αυτό.

beetle-1950156_640


Πράγματα θα με κάνουν ευτυχισμένο 

Σίγουρα, τα υλικά πράγματα μπορούν να κάνουν τη ζωή πιο διασκεδαστική και άνετη βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν μπορούν μακροπρόθεσμα να σε κάνουν ευτυχισμένο. Οι περισσότεροι από μας περιμένουμε ένα μελλοντικό γεγονός να μας κάνει ευτυχισμένους (θα είμαι ευτυχισμένος μόλις πάρω αυτή την προαγωγή) αντί να κοιτάμε βαθύτερα μέσα μας για τους βαθύτερους λόγους που δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Αν δεν διορθώσεις αυτό που συμβαίνει μέσα σου κανένα εξωτερικό γεγονός ή πράγμα δεν πρόκειται να σε κάνει ευτυχισμένο, άσχετα πόσο πολύ το θέλεις.

alone-971122_640


Μπορώ να τον/την αλλάξω 

Υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο σε αυτόν τον κόσμο που μπορεί αληθινά να αλλάξει, ο εαυτός σου και αυτό ακόμα απαιτεί τεράστια προσπάθεια. Ο μόνος τρόπος που οι άνθρωποι αλλάζουν είναι διαμέσου της διακαούς τους επιθυμίας για αλλαγή.  Είναι βέβαια δελεαστικό να προσπαθείς να αλλάξεις κάποιον που δεν θέλει να αλλάξει λες και η δική σου βαθιά επιθυμία για αυτόν να βελτιωθεί θα τον αλλάξει. Μπορεί και να επιλέγεις άτομα με προβλήματα πιστεύοντας ότι θα τους διορθώσεις. Απομάκρυνε αυτή τη λάθος προσδοκία. Χτίσε τη ζωή σου γύρω από ευγενικούς, θετικούς ανθρώπους και απέφυγε τους προβληματικούς που σε ρίχνουν.


Συνοψίζοντας

Πιστεύοντας ότι θα πετύχεις, γίνεται περισσότερο πιθανό να πετύχεις πραγματικά. Θα πρέπει όμως να εγκαταλείψεις τις λάθος προσδοκίες  που παρεμποδίζουν τον δρόμο σου…

Παράφραση από το άρθρο "8 Unrealistic Expectations That Do You Harm"
Photo Credit : Pixabay

 

Θετική σκέψη της ημέρας:

“A wonderful gift may not be wrapped as you expect.”
― Jonathan Lockwood Huie

 

lights-1254315_900

Leave a Comment

Your email address will not be published.