Ξεπερνάμε τους φόβους της κρίσης!

1-1nn

overcoming-fearΣτο απόγειο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε , το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού έχει επηρεασθεί με ποικιλία τρόπων: τη μείωση μισθών και συντάξεων, τη μείωση των επιπέδων διαβίωσης, την απώλεια εργασίας, τη μείωση του όγκου εργασιών, τη βίαιη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Όμως εκτός αυτού, η οικειοποίηση κάθε γεγονότος ή σεναρίου από το άτομο, έτσι όπως προβάλλεται κυρίως με τις εικόνες της τηλεόρασης, οδηγεί σε περαιτέρω αισθήματα ανασφάλειας π.χ. Υποθετικές σκέψεις: αν (και εγώ) απολυθώ, αν (και εγώ) δεν έχω εισόδημα, αν (και εγώ) πεινάσω, αν (και εγώ) μείνω στο δρόμο, αν (και εγώ) γίνω άστεγος.

universesings.wordpress.com

tv01Για κάποιους η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να εξαίρει ή / και να δημιουργεί άγχος. αφού το άτομο βιώνει μια προσωπική απειλή και μια μαζική ταυτόχρονα, όπως παρουσιάζεται. Η συνεχής υπόμνηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε), κάθε πιθανού σεναρίου κινδύνου, κάθε πιθανής ή μη εκδοχής σε παρατεταμένο χρόνο έκθεσης οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις το άτομο, μπροστά σε μια απειλή που φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφύγει. Ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι άκρως ενεργητικός σε αυτόν τον κοινωνικό προσδιορισμό της πραγματικότητας, της οικονομικής κρίσης. Το κοινό, μαθημένο επί δεκαετίες, να εντατικοποιεί την καταναλωτική του συμπεριφορά ως αυτοσκοπό, αισθάνεται ότι εμποδίζεται πια η ευτυχία του η κοινωνικοποίηση του, η κοινωνική του αναγνώριση, η ίδια του η αξία, αφού δεν μπορεί να καταναλώσει.

lyk-eleous.ioa.sch.gr

Τα κύρια συναισθήματα που καλλιεργούν τα δημοσιεύματα είναι η θλίψη και ο φόβος. Ο αφηγηματικός λόγος προβάλλει κυρίως το ανθρώπινο ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας το θέμα από μια συναισθηματική οπτική γωνία ή μέσω μιας ανθρώπινης ιστορίας που έχει στόχο να συγκινήσει το κοινό. Αμέσως μετά σε συχνότητα προβάλλονται οι οικονομικές συνέπειες, ενώ υπάρχει χαμηλή έως μηδενική προβολή δράσεων κατά της κρίσης.


Θλίψη, φόβος, δράμα αλλά λύσεις πουθενά


hobbes-leviathan-detailΟ φόβος του Θεού αντικαταστάθηκε παλιότερα με το φόβο του πολέμου, της τρομοκρατίας και σήμερα με τον οικονομικό φόβο, γιατί εν τέλει ο φόβος είναι εκείνο το προνομιακό πεδίο άσκησης κοινωνικού ελέγχου. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η διάχυτη αίσθηση του φόβου αναζωπυρώνεται αδρανοποιώντας το κοινωνικό σώμα. Κι αυτή διαπίστωση απέχει πολύ απ’ το να συνιστά μια εξωτερική κοινωνιολογικού χαρακτήρα παρατήρηση. Ειδικά στη χώρα μας που μετατράπηκε σ’ ένα θερμοκήπιο φόβων γίνεται συλλογικό βίωμα.

elparek.wordpress.com

φοβος 10.Όλοι φοβόμαστε μήπως χάσουμε τη δουλειά μας ή ακόμα χειρότερα μήπως δεν τη βρούμε ποτέ και ανακυκλώνουμε τη μιζέρια μας σε προγράμματα voucher, μήπως χάσουμε το σπίτι μας από χρέη στις εφορίες ή στις τράπεζες ή μήπως βρεθούμε στο δρόμο ή στην καλύτερη περίπτωση στο παιδικό δωματιάκι -που η μαμά μετέτρεψε σε αποθήκη- γιατί δε μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο, μήπως τα πτυχία μας αποτελέσουν απλώς τα συμβολικά κηδειόχαρτα μιας γενιάς που θα αυξομειώνει το νούμερο πίσω από την υποδιαστολή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μήπως οι πτήσεις που θα κλείσουμε σ’ αυτές τις χώρες που παλιά κοροϊδεύαμε για το λίγο ήλιο, θα είναι χωρίς επιστροφή. Φοβόμαστε την ίδια μας την αδυναμία στο ρινγκ στου κοινωνικού δαρβινισμού, τους άλλους που μπορεί να την πάρουν χαμπάρι και τη σταδιακή μετατροπή του εαυτού μας σ’ ένα διαρκώς συρρικνωμένο αντίγραφο του. ο φόβος φτάνει στο αποκορύφωμα του όταν δε μορφοποιείται σε μια συγκεκριμένη απειλή που μπορείς να την κοστολογήσεις και να την αντιμετωπίσεις, αλλά όταν είναι διάσπαρτος και νεφελώδης. Το έμφοβο άτομο σήμερα, δε νιώθει απλώς ανήμπορο αλλά συνηθίζει αυτή του την ανημπόρια, την αποδέχεται σαν μια παράπλευρη ζημιά ενός ακήρυχτου αλλά διαρκούς πολέμου.

tsalapetinos.blogspot.gr

Το πρόβλημα είναι ότι εμείς δεν επιλέξαμε αυτό τον πόλεμο ως συνθήκη ζωής, ούτε γράψαμε τα εμβατήρια του αλλά για κάποιο λόγο πρέπει να επωμιστούμε τις απώλειες της μάχης. Ένα από τα βασικότερα συστατικά της κουλτούρας του φόβου είναι η συλλογική ενοχοποίηση που αποτέλεσε και μια στρατηγική επιλογή της επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης. Η εμπέδωση του επιχειρήματος της «συλλογικής ευθύνης», ότι φταίμε κι εμείς γιατί μπήκαμε στο δημόσιο, γιατί πήραμε ένα στεγαστικό δάνειο, γιατί υπερχρεώσαμε τις οικογένειες μας σπουδάζοντας σε άλλη πόλη, γιατί επιμένουμε ακόμα να μη χωράμε τα όνειρα μας στο επίδομα του ΟΑΕΔ.


you-are-firedΟ φόβος είναι η βάση των μαζικών ψυχολογικών διαταραχών που αυξήθηκαν κατακόρυφα στις μέρες μας. Κρίσεις πανικού, εργασιακό στρες , αγχώδεις διαταραχές και όλα αυτά τα περίπλοκά που παλιότερα αποτελούσαν την εξεταστέα ύλη στα τμήματα ψυχολογίας, σήμερα εξελίσσονται σε μια καθημερινότητα με σφίξιμο στο στομάχι, αϋπνίες, ταχυκαρδίες και ξαφνικές εφιδρώσεις που αφορά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού. Είναι η κραυγή του σώματος που καταλήγει σε μια υπόκωφη ψυχολογία του πένθους. Οι βασικότεροι φόβοι που ενεργοποίησε η κρίση είναι ο φόβος της απώλειας της αυτονομίας που τροφοδοτείται από την απώλεια της εργασίας όχι μόνο ως μέσου για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης αλλά και ως ταυτοτικού στοιχείου της ύπαρξης, ο φόβος της απόρριψης σε ατομικό επίπεδο από το οικείο κοινωνικό περιβάλλον και σε συλλογικό επίπεδο από την ευρύτερη ομάδα της ευρωπαϊκής οικογένειας που οδηγούν στην απομόνωση και ο φόβος του εξευτελισμού, δηλαδή η δημόσια έκθεση της αποτυχίας.

talentshunters.com

Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε;


Transform fear into action conceptΜην εγκαταλείπεστε στους φόβους σας

Η ανησυχία δεν πρέπει να εξελιχθεί σε φόβο που μας παραλύει. Τότε όλα μοιάζουν ακατόρθωτα και το μέλλον αβέβαιο. Αυτό που ξέρουμε αλλάζει και η αλλαγή τρομάζει. Τουλάχιστον στην αρχή.

pdstrategies.net

people-silhouttes-vector_21-327Μην κλείνεστε στον εαυτό σας

Συζητήστε ανοιχτά και ειλικρινά με τους συντρόφους ή την οικόγενειά σας για να ενώσετε τις δυνάμεις σας μπροστά στις δυσκολίες.

freepik.com

1_11Αντλήστε θάρρος από τους άλλους

Μπορούμε να πάρουμε θάρρος από ανθρώπους που τα κατάφεραν, που ίσως υπάρχουν και μέσα στην ίδια μας την οικογένεια, ανάμεσα στους γνωστούς μας. Χωρίς να αφήσουμε, όμως, το θαυμασμό να μας αποθαρρύνει λέγοντας «Εγώ ποτέ δεν θα είχα τόσο θάρρος όπως αυτοί».

tvtv.gr

past-is-experience-present-is-experiment-future-is-expectations-use-your-experience-in-your-experiment-to-achieve-your-expectationsΒασιστείτε στην πείρα σας

Μπορούμε να πάρουμε κουράγιο από την ίδια μας τη ζωή, αν σκεφτούμε πόσες φορές στο παρελθόν φοβηθήκαμε τις αλλαγές και πόσες φορές, τελικά, συνεχίσαμε χωρίς να έρθει το τέλος και η καταστροφή. Πόσες φορές οι φόβοι μας αποδείχτηκαν εντελώς ανεδαφικοί, όχι γιατί τα πράγματα ήταν τελικά ρόδινα, αλλά γιατί οι δυσκολίες που προέκυψαν δεν ήταν αυτές για τις οποίες προετοιμαζόμασταν.

imgarcade.com

Believe you can, words on wallΕμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας!

Εντέλει, χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Όχι γιατί υπάρχει κάποια ψυχολογική θεωρία που λέει ότι «πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας», αλλά γιατί απλούστατα αυτή είναι η φυσική τάση του κάθε ανθρώπου: Να προχωρά, να φοβάται, να κάμπτεται, να συνεχίζει, να ανακαλύπτει δυνατότητες, να αναπτύσσει ικανότητες, να αγωνιά, να αναζητά βοήθεια, να βρίσκει λύσεις, να απογοητεύεται, να ανοίγει δρόμους, να ελπίζει…

emotionallyresilientliving.com

Όσο πιο αγχώδης και ανασφαλής είναι ένας άνθρωπος απέναντι στις αλλαγές, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να δεχτεί ότι μπορεί να μην έχει τον έλεγχο, ότι μπορεί κάτι έξω από αυτόν να αλλάξει τα δεδομένα της ζωής του. Αυτό όμως δεν ισχύει μόνο για την οικονομική κρίση, αλλά και για οποιαδήποτε προοπτική αλλαγής, απώλειας, αποσταθεροποίησης, ανατροπής. Καταστάσεις που η ζωή, είτε μας αρέσει είτε όχι, μας επιφυλάσσει πολλές.


 

 

Πηγές :  tlife.gr , tvxs.gr , vice.com , vita.gr  

 

Θετική σκέψη της ημέρας:

“Θα αντιμετωπίσω το φόβο μου. Θα του επιτρέψω να περάσει μέσα και πάνω από μένα. Και όταν περάσει , θα στρέψω το εσωτερικό μου μάτι για να δω το μονοπάτι του. ‘Εκεί που  ήταν ο φόβος, τίποτα δεν θα υπάρχει. Μόνο εγώ θα παραμείνω .”

Frank Herbert  (απόσπασμα από το βιβλίο: “Dune”)

couragekimconstable.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.