Η τόλμη της …αποτυχίας!

Nature for Open Door Background

Η  αποτυχία δεν είναι  πρόβλημα.  Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η αποτυχία μας δείχνει  μόνο ότι ο δρόμος που επιλέγουμε είναι λάθος.  Ο  Albert Einstein  έλεγε:  «Ο ορισμός της ανοησίας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις ένα διαφορετικό αποτέλεσμα». Άρα απλά πρέπει να κοιτάξουμε για έναν άλλο δρόμο, για μια άλλη επιλογή και κάνοντας  τις απαραίτητες αλλαγές θα έρθει και η επιτυχία.

Η αποτυχία είναι ουσιαστικό μέρος της επιτυχίας. Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία να μάθουμε και να διορθωθούμε . Οι μόνοι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που δεν αποτυγχάνουν είναι εκείνοι που δεν κάνουν τίποτα.

Το πρόβλημα  λοιπόν  είναι  ο φόβος της αποτυχίας  ,  ο φόβος της μη επίτευξης των στόχων και των επιθυμιών μας.

Τι σημαίνει η αποτυχία για τον καθένα μας και με ποιο τρόπο επιτρέπουμε στην αποτυχία να επεμβαίνει στην ζωή μας;

Πίσω από τον φόβο μην αποτύχουμε υπάρχει ο φόβος της κριτικής και ο φόβος της απόρριψης. Φοβόμαστε να αποτύχουμε γιατί αισθανόμαστε “ανίσχυροι”. Πιστεύουμε ότι η όποια επιτυχία και η όποια αποτυχία μας χαρακτηρίζουν ως άτομα. Για παράδειγμα αν έχω μία επιτυχία, είμαι ένα σημαντικό πρόσωπο, ενώ αν αποτύχω είμαι ένα άχρηστο άτομο και οι άνθρωποι δίπλα μου μπορεί να με επικρίνουν.

Ο φόβος της αποτυχίας είναι τόσο εξουθενωτικός που το άτομο οδηγείται στην πλήρη απραξία, παραιτείται από τα όνειρα και την επίτευξη στόχων, με αποτέλεσμα να χάνει τον προσανατολισμό και το λόγο ύπαρξής του.

Ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα φαύλο κύκλο:

1

Μπορεί να καταστρέψει -αν όχι όλη- ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Πολλές φορές η διαδικασία της αυτοκαταστροφής επιτελείται υποσυνείδητα, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι:

 • Είχαμε μεγάλες προσδοκίες και όνειρα που ενώ είχαν μπει σε μία σειρά, τώρα μοιάζουν μακρινά, άπιαστα και ακατόρθωτα.
 • Δεν είμαστε σίγουροι για το πότε και το γιατί, απλά σταματήσαμε να νοιαζόμαστε ή να προσπαθούμε για τα ιδανικά μας.
 • Ενώ θυμόμαστε τον εαυτό μας να υποστηρίζει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα, τώρα συμβιβάζεται με την οδυνηρή σκέψη της αδυναμίας και της ματαιότητας. Πότε και γιατί έγινε αυτή η αλλαγή;
 • Δε δοκιμάζουμε τα όρια και τις δυνατότητές μας και προτιμάμε να καταβάλλουμε το ελάχιστο της προσπάθειας.
 • Στη δουλειά μας δε κάνουμε τίποτα παραπάνω από αυτό που μας είπαν ότι πρέπει να κάνουμε. Ακολουθούμε το ρεύμα και συμβιβαζόμαστε με μετριότητες που δε μας αρμόζουν, με τη δικαιολογία ότι αυτό κάνουν όλοι.
 • Λέμε στον εαυτό μας: “Αν είχα μια δουλειά που αγαπάω και μου αρέσει, θα έδινα όλο μου το είναι σε αυτή”. Αν δεν έχουμε, όμως, τα κότσια να τη βρούμε πρώτα και να προσπαθήσουμε για την απόκτηση και διατήρησή της, πώς θα δώσουμε το 100% του εαυτού μας σε αυτή;
 • Βρίσκουμε συνεχώς δικαιολογίες για αναβολές. Φυσικά, δε μας αρέσει ο όρος “δικαιολογία” και τον βαφτίζουμε “λόγο”. Πάντα υπάρχουν λόγοι να μη κάνουμε κάτι. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρούμε λόγο να το κάνουμε και αυτό εξαρτάται πάντα από το ποσοστό της λογικής που πιστεύουμε ότι εμπεριέχει ο φόβος που μας αδρανοποιεί. Το μεγαλύτερο μέρος του φόβου είναι στη φαντασία μας. Επομένως, αν καταφέρουμε να επιστρατεύσουμε τη λογική, θα έχουμε ήδη κερδίσει μια κίνηση στη σκακιέρα της δράσης.
 • Δε μας αρέσει ο εαυτός μας και η ζωή μας. Δεν είναι ότι μισούμε τον εαυτό μας απλά δε μας εντυπωσιάζει. Έχουμε βολευτεί στο να μη προσπαθούμε και να αποφεύγουμε καταστάσεις, που μπορούν να ταράξουν τα νερά της μέτριας ζωής που έχουμε συνηθίσει να ζούμε. Κακό πράγμα η συνήθεια.
 • Νιώθουμε χαμένοι, χωρίς σκοπό και προορισμό. Από τη μια έχουμε κολλήσει και δε ξέρουμε που πηγαίνουμε και τι θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας, από την άλλη γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο χρόνος περνάει και πρέπει να προχωρήσουμε.
 • Κάνουμε κύκλους, οι οποίοι φυσικά δεν οδηγούν σε καμία κατεύθυνση. Η αλλαγή κατεύθυνσης στη ζωή προϋποθέτει να ρισκάρεις να κάνεις λάθος, να αποτύχεις ή να χάσεις όσα έχεις ως τώρα για να αποκτήσεις αυτό που θες και να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι.
 • Κάνουμε κύκλους γιατί έτσι νιώθουμε ασφαλείς και προστατευμένοι. Φοβόμαστε το άγνωστο γιατί δε το γνωρίζουμε και νιώθουμε εκτεθειμένοι. Μεγάλη ειρωνεία, αν σκεφτούμε ότι ισχύει το αντίστροφο.

time-clock

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παγίδα από τη κάλπικη ασφάλεια της στασιμότητας. Το ρολόι της ζωής δε σταματάει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάνουμε τον πολύτιμο χρόνο που μας έδωσε.

The preachers word

Αν ο φόβος της αποτυχίας σας σταματάει από την επίτευξη των στόχων σας και σας εμποδίζει να απολαύσετε τη ζωή, σκεφτείτε τα εξής: 

 • Δείτε την αποτυχία στις πραγματικές της διαστάσεις, σαν κάτι που σας διδάσκει και σας βοηθά να διορθώσετε τα λάθη σας και να φτάσετε το στόχο σας.
 • Να θυμάστε ότι ο καθένας μας αποτυγχάνει σε αμέτρητες περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, το επάγγελμα, κλπ. Η μόνη διαφορά είναι ότι γνωρίζουμε μερικές φορές αυτές τις αποτυχίες και μερικές φορές όχι.
 • Όταν αποτυγχάνουμε, δεν φταίμε, δεν επικρίνουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους. Απλά βλέπουμε τι πήγε στραβά και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το διορθώσουμε. Έτσι όταν κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές θα έρθει και η επιτυχία.
 • Μερικές φορές δεν μπορούμε να διορθώσουμε τις αποτυχίες μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μια ριζοσπαστική αλλαγή και να δούμε την κατάσταση από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία.
 • Μην αφήσετε την αποτυχία να σας νικήσει ή να σπάσει το ηθικό σας. Μην τα παρατάτε. Μην το παίρνετε προσωπικά. Σκεφτείτε την αποτυχία ως ένα σημάδι στο δρόμο σας, που σας λέει ότι θα πρέπει να ακολουθήσετε μια άλλη διαδρομή.
 • Μάθετε να γελάτε με τον εαυτό σας. Μάθετε να βλέπετε την αστεία πλευρά της κατάστασης. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για να βελτιώσει τη διάθεσή σας και το φθηνότερο: είναι δωρεάν.
 • Απολαύστε τα λάθη σας είναι και αυτά μέρος του εαυτού σας.
 • Όταν αποτυγχάνετε, να χαμογελάτε και να σκέφτεστε: «Λοιπόν, αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος. Θα δοκιμάσω ένα διαφορετικό τρόπο»

Μην ξεχνάτε ότι η αποτυχία είναι μέρος της επιτυχίας. Ξεπερνώντας την αποτυχία, κάνετε απλές προσαρμογές για να διορθώσετε το δρόμο προς την επιτυχία.


Το να εστιάζουμε σε αυτά που είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε και να μην τα «παρατάμε» σε περίπτωση αποτυχίας είναι τα βασικά συστατικά που θα μας οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Thomas Edison που απέτυχε 10.000 φορές πριν φτιάξει το νήμα του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιείται στους λαμπτήρες. Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε, μετά την απόπειρα 5 χιλιάδες αν αποθαρρύνθηκε. Ο Edison απάντησε ότι δεν είχε αποτύχει 5.000 φορές, αλλά είχε καταφέρει 5.000 φορές να προσδιορίσει τρόπους με τους οποίους δεν λειτούργησε η κατασκευή του. «Αυτό σημαίνει» είπε, «ότι είμαι 5.000 μέτρα πιο κοντά στην ανακάλυψη του πώς να λειτουργήσει». Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως σημαντικοί επιστήμονες της εποχής, έγραφαν άρθρα για τον Edison που έλεγαν πως αυτό που έκανε ήταν σπατάλη χρόνου και μια σκέτη αποτυχία. Αλλά ο Edison αγνόησε όλες τις επικρίσεις και συνέχισε. Άκουσε την εσωτερική του φωνή, τον εαυτό του και όχι τους άλλους. Μπορείτε να φανταστείτε πως θα ήταν ο κόσμος, αν για τυχόν λάθη ή από κριτική, όλοι οι εφευρέτες και οι επιστήμονες άφηναν ημιτελή τα έργα τους;

Άλλωστε, όπως είχε πει και ο συγγραφέας C.S.Lewis , “οι αποτυχίες είναι οι πινακίδες κατεύθυνσης στο δρόμο για το επίτευγμα“.

Και μερικοί ακόμη “διάσημοι αποτυχόντες”:

famous-failures-31327_596787856_2097310590startup.gr 


Πηγές : apodoxi.gr , tokleidi.com (1) , tokleidi.com (2) , freedomsays.gr , psychologynow.gr

Θετική σκέψη της ημέρας : 

Όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη. Εμείς όμως κοιτάμε με τέτοια νοσταλγία την κλειστή πόρτα που δεν βλέπουμε αυτή που έχει ανοίξει για εμάς.  –  Helen Keller

failurepicpascalorelus

Leave a Comment

Your email address will not be published.