Ενθουσιασμός και θετική διάθεση στην αναζήτηση εργασίας

enthousiasm

Μύθοι και αλήθειες για την αναζήτηση εργασίας

Σε μια διαδικτυακή έρευνα για αναζήτηση εργασίας, διαπιστώνεις ότι κοινό απαιτούμενο προσόν των περισσότερων αγγελιών είναι ο ενθουσιασμός. Γιατί; Για τον απλό λόγο ότι για να αποδώσεις σε μια θέση εργασίας θα πρέπει να δώσεις «ψυχή», να παραλάβεις κάτι και να το γιγαντώσεις. Ο ενθουσιασμός είναι μια διαρκής στάση αισιοδοξίας και θετικής διάθεσης , είναι το υπέροχο συναίσθημα που μας ωθεί στη δημιουργία. Όλα τα μεγάλα επιτεύγματα ξεκίνησαν από τον ενθουσιασμό του δημιουργού τους.

Ψάχνεις λοιπόν για εργασία; Ενθουσιασμός και αυτοπαρακίνηση είναι τα δύο βασικά συστατικά που θα σε βοηθήσουν τόσο να βρεις πιο γρήγορα μια κατάλληλη θέση όσο και να μην απογοητευτείς από την καθυστέρηση ανεύρεσης της θέσης εργασίας που επιθυμείς. Θυμήσου η αναζήτηση εργασίας είναι από μόνη της μια εργασία πλήρους απασχόλησης και απαιτεί ενημέρωση, προγραμματισμό και οργάνωση. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Ακολουθούν 10 μύθοι σχετικά με την αναζήτηση εργασίας που η κατάρριψή τους θα κάνει λίγο πιο εύκολη την οργάνωσή σου.

Μύθος 1ος : Η αναζήτηση εργασί3d man searching for jobας σε ιστοσελίδες με θέσεις εργασίας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προσφορά εργασίας.

Η αναζήτηση εργασίας στο διαδίκτυο – αν και σημαντική – δεν είναι η μαγική λύση που θα οδηγήσει σε περισσότερες συνεντεύξεις. Χρειάζεται να έχεις ευρύ δίκτυο γνωριμιών και σχέσεων, μάτια και αυτιά ανοικτά.

carreeroyster.com

Μύθος 2ος : Οι θέσεις εργασίας που διαφημίζονται αποτελούν την πλειοψηφία των διαθέσιμων θέσεων.

looking for a job 2Δυστυχώς μόνο το 15-20% των διαθέσιμων θέσεων εργασίας διαφημίζονται στο ευρύ κοινό. Η συντριπτική πλειοψηφία των “ανοικτών” θέσεων αποτελούν μέρος την “κρυφής” ή “κλειστής” αγοράς εργασίας. Όσο δε πιο υψηλόβαθμη η θέση και ο αντίστοιχος μισθός τόσο λιγότερο πιθανό είναι να διαφημιστεί η θέση αυτή. Επομένως, πως μπορεί να έχει κανείς πρόσβαση σε τέτοιες ευκαιρίες; Η απάντηση είναι φυσικά μέσω επαγγελματικής δικτύωσης. Η δικτύωση είναι μακράν το πιο αποτελεσματικό σας εργαλείο στην αναζήτηση εργασίας. Πολύ καλή πρόταση είναι να δημιουργήσεις ένα λογαριασμό στο Linkedin και να επενδύσεις στις κατάλληλες διασυνδέσεις.

PrintΜύθος 3ος : Η Συνοδευτική επιστολή δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική

Κάθε φορά που κάνεις αίτηση για μια θέση, θα πρέπει να στείλεις μαζί και μια συνοδευτική επιστολή γραμμένη ειδικά για τη συγκεκριμένη θέση και τη συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία απευθύνεσαι. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι αν ο εργοδότης έχει τονίσει ότι δεν επιθυμεί συνοδευτική επιστολή. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής σου. Ένα σκέτο βιογραφικό δεν εξηγεί στον εργοδότη τι είδους δουλειά αναζητάς. Αντίθετα, μια συνοδευτική επιστολή επεξηγεί τι ακριβώς επιθυμείς και φυσικά το γιατί είσαι ο καλύτερος για τη συγκεκριμένη θέση.

edujob.gr

Μύθος 4ος : Εφόσον στέλνεις βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές, θα σε καλέσουν για συνεντεύξεις

looking for a job4Δυστυχώς αυτού του είδους η στρατηγική αποτελεί μια παθητική προσέγγιση η οποία έχει αποτέλεσμα μόνο αν διαθέτει κανείς ακριβώς τα προσόντα που ζητούνται για μια συγκεκριμένη θέση. Σε διαφορετική περίπτωση, μια πιο ενεργητική στάση θα πρέπει να υιοθετηθεί. Θα πρέπει να ακολουθείς κάθε περίπτωση για να κερδίσεις τη θέση, να καλείς τους εργοδότες και να “πιέζεις” με τρόπο και ευγενικά για μια συνέντευξη.

away.gr

48480_clockb_smΜύθος 5ος : Αν δεν μπορείς να προγραμματίσεις μια συνέντευξη τις εργάσιμες ώρες (9 με 5) δεν έχεις πιθανότητες

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των συνεντεύξεων πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών ωρών εργασίας. Όμως, πολλοί εργοδότες, εξαιτίας και του φόρτου εργασίας τους, ίσως βρουν το χρόνο για μια συνέντευξη εκτός των ωρών αυτών. Συνήθως μάλιστα, είναι προτιμότερο κάτι τέτοιο, καθώς υπάρχουν πολύ λιγότεροι περισπασμοί, άρα και λιγότερες διακοπές στη ροή της διαδικασίας.

clipart etc

looking for a job6Μύθος 6ος : Οι υποψήφιοι με τα περισσότερα προσόντα παίρνουν τις καλύτερες δουλειές

Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις γύρω από τη συνέντευξη και τη διαδικασία της πρόσληψης είναι ότι ο υποψήφιος με τα περισσότερα προσόντα είναι αυτός που θα πάρει τη δουλειά. Αντιθέτως, τη θέση συνήθως παίρνει αυτός που έχει αρκετά προσόντα, είναι καλός στις συνεντεύξεις και αναπτύσσει εύκολα αίσθημα συμπάθειας με τον υπεύθυνο συνέντευξης. Επομένως, μην επιδεικνύεις αλαζονεία αν αισθάνεσαι ότι είσαι το άτομο με τα περισσότερα προσόντα και μην απελπίζεσαι αν τα προσόντα σου δεν είναι το πιο δυνατό σου χαρτί.

alfavita.gr

looking for a job7Μύθος 7ος : Η αλλαγή καριέρας είναι σχεδόν αδύνατη

Καθώς το περιβάλλον εργασίας συνεχίζει να μεταβάλλεται και να εξελίσσεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστεί να αλλάξουν καριέρα στη διάρκεια της ζωής τους, ορισμένοι ίσως και περισσότερες από μια φορές. Η αλλαγή καριέρας είναι μεν δύσκολη, αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ίσως χρειαστεί περισσότερη εκπαίδευση και απόκτηση εμπειρίας σε νέους τομείς, αλλά σίγουρα είναι εφικτή.

exitnews

butcher_16754_smΜύθος 8ος : Όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, πάρε την πρώτη θέση που θα βρεθεί

Η αναζήτηση εργασίας είναι αναμφισβήτητα μια περίπλοκη διαδικασία. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η συνέντευξη πάει τέλεια και είσαι σίγουρος ότι θα σου γίνει κάποια προσφορά, αλλά τελικά δεν γίνεται τίποτα και υπάρχουν περιπτώσεις όπου περνάνε εβδομάδες προτού μπορέσεις να εξασφαλίσεις κάποια συνέντευξη. Επομένως, θα πρέπει να πεις “ναι” στην πρώτη δουλειά που θα σου προσφερθεί; Αυτό εξαρτάται φυσικά από την κατάσταση του καθενός από εμάς, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να είναι θετική μόνον αν είσαι σίγουρος ότι η θέση αυτή αποτελεί την κατάλληλη κίνηση για την καριέρα σου.

clipart etc
seilf-branding

seilf-branding

Μύθος 9ος: Οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να “πουλάνε” τον εαυτό τους στους εργοδότες

Καλώς ή κακώς, η αναζήτηση εργασίας είναι τελικά μια προώθηση του εαυτού μας ως κατάλληλου υποψηφίου για τη θέση. Αυτό σημαίνει ότι η ικανότητα στις πωλήσεις είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να μπορέσετε να κατακτήσετε τη θέση. Είσαι το “προϊόν” και θα πρέπει να παρουσιάσεις το γιατί είσαι ο καταλληλότερος για τη θέση. Στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, οι πιο πετυχημένοι στην αναζήτηση εργασίας κατανοούν την αξία του marketing και εφαρμόζουν τις αρχές του για να προωθήσουν με το βέλτιστο τρόπο τον εαυτό τους.

creative attitude

looking for a job10_1Μύθος 10ος: Αν είστε πάνω από 50, θα δυσκολευτείτε να βρείτε δουλειά

Τα κρίσιμα ζητήματα για το αν καταφέρεις να βρεις κάποια εργασία είναι το αν έχεις τις απαιτούμενες δεξιότητες, την εκπαίδευση και την εμπειρία που αναζητά ο εκάστοτε εργοδότης. Επίσης, θα πρέπει να έχεις και την κατάλληλη διάθεση και παρουσία. Πρέπει να δείξεις ότι είσαι ομαδικός παίκτης και όχι κάποιος “παλαίμαχος” που αρνείται να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Φυσικά, θα πρέπει να αποφύγεις τομείς οι οποίοι απευθύνονται κυρίως σε νεανικά άτομα, αλλά πέρα από την περίπτωση αυτή, είναι πραγματικά στο χέρι σου για να πετύχεις. Μπορείς ακόμα να αποκτήσεις νέες δεξιότητες  μέσω  κατάλληλης  επιμόρφωσης.

Larry Crowne

Και μερικοί τρόποι για να μπορέσεις να διατηρήσεις τον ενθουσιασμό και τη θετική σου διάθεση καθώς αναζητάς εργασία:

enthusiasm1-300x2371. Σταμάτα να κυνηγάς την τελειότητα και ανέλαβε τώρα δράση
2. Θέσε συγκεκριμένους στόχους για την κάθε μέρα σου και μην καταναλώνεις χρόνο και ενέργεια σε πράγματα και άτομα που δεν εξυπηρετούν τους στόχους σου.
3. Για τους στόχους σου χρησιμοποίησε δυναμικές εκφράσεις με θετικότητα όπως θα το πετύχω, θα το πραγματοποιήσω, θα το κερδίσω αντί για φράσεις του τύπου θα προσπαθήσω..
4. Φτιάξε κύκλο από ανθρώπους που σε βοηθούν και σε στηρίζουν , φύγε μακριά από αρνητικούς ανθρώπους και μη δίνεις καθόλου σημασία σε αυτά που λένε.
5. Μάθε από οποιαδήποτε αποτυχία και άλλαξε στρατηγική. Η σημερινή αποτυχία μπορεί να γίνει η αυριανή επιτυχία.
6. Μείνε μακριά από την αλαζονεία και την αυταρέσκεια όταν επιτύχεις ένα στόχο γιατί η σημερινή επιτυχία μπορεί να γίνει η αυριανή αποτυχία.
7. Αν αναλάβεις δράση έχεις πιθανότητες να επιτύχεις . Αν φοβάσαι την αποτυχία και δεν ενεργείς απλώς επιβεβαιώνεις τους φόβους σου και αποτυγχάνεις.
8. Αν έχεις ζήλο και ενθουσιασμό, προσελκύεις ζήλο και ενθουσιασμό. Η ζωή ανταμείβει σε είδος.

makesafetyfun.com

Βιβλιογραφία – Πηγές : e-biografiko.gr (part I) , e-biografiko.gr (partII), proudsalespro.gr

Θετική σκέψη της ημέρας:

“Υπάρχει αληθινή μαγεία στον ενθουσιασμό! Κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη μετριότητα και στην ικανότητα”.

Norman Vincent Peale

Leave a Comment

Your email address will not be published.