Βαριέμαι τόσο πολύ!

boring_theme

Τι να κάνεις όταν βαριέσαι στη δουλειά σου

Αν είσαι από τους τυχερούς που έχεις δουλειά – σε αντίθεση με τους χιλιάδες ανέργους που υπάρχουν στη χώρα- υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα παρακάτω να σε αφορούν!

Hand pressing Like button


Όχι , δεν μπορείς απλώς να είσαι στο Facebook  όλη την ημέρα!


Δεν υπάρχει τίποτα πιο ψυχοφθόρο από το να αισθάνεσαι χρόνια βαρεμάρα στη δουλειά σου! Εξάλλου μιλάμε για σαράντα και περισσότερες ώρες  την εβδομάδα. Το θέμα λοιπόν είναι τι κάνεις γι’ αυτό.

Υπάρχουν μερικά μικρά πράγματα που μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τη βαρεμάρα.  Προτείνουμε 6 προληπτικές λύσεις:


Αγωνίσου για μια προαγωγή


Businessman with light bulb head and employeesΤο γεγονός ότι βαριέσαι τη δουλειά σου, σημαίνει ότι την κατέχεις πλήρως , σωστά; Επομένως είσαι έτοιμος να ανέβεις επίπεδο. Ασφαλώς αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει ήδη μια έτοιμη θέση στην ιεραρχία με έναν νέο τίτλο και μισθό. Αλλά είναι αναγκαίο να καταλάβουν οι προϊστάμενοί σου ότι είσαι έτοιμος να αναλάβεις περισσότερες υπευθυνότητες. Εννοείται ότι κανένας δεν έχει πάρει προαγωγή λέγοντας στο αφεντικό του ότι βαριέται, γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις πάθος για τη δουλειά σου και  θα τον κάνεις να σκεφτεί ότι ήταν και λάθος που σε προσέλαβε από την πρώτη στιγμή!  Δεν ήταν λάθος λοιπόν και είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα! Έτσι μην πεις ότι βαριέσαι στο αφεντικό σου – ούτε καν στον εαυτό σου.  Δοκίμασε το « Είμαι έτοιμος για περισσότερες προκλήσεις και υπευθυνότητες». Αν πεις  αυτό στο αφεντικό σου, μπορεί να ακούσεις για μια νέα θέση που δημιουργείται. Αλλά το πιο πιθανό είναι να προσκληθείς να παρακολουθήσεις σεμινάρια και να αποκτήσεις νέες δεξιότητες  (ειδικά στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλά που επιδοτούνται) ή μπορεί να προσκληθείς να συμμετέχεις σε ένα νέο project, ή να σου ζητηθεί να πάρεις έναν νέο υπάλληλο κάτω από τα φτερά σου!  Αυτές οι νέες υπευθυνότητες  μπορεί να μη συνοδεύονται από αύξηση μισθού, σου δίνουν όμως τη δυνατότητα να διαπραγματευτείς μια αύξηση κάποια στιγμή αργότερα μέσα στο χρόνο. Εξέτασε προσεκτικά τι ακριβώς το αφεντικό σου περιμένει με αυτές τις νέες αρμοδιότητες. Να τις εκτελείς άψογα, να τεκμηριώνεις τα πάντα και να καθορίσεις μια ημερομηνία που θα διαπραγματευτείς μια αύξηση ανάλογη της απόδοσής σου. Μη σου φαίνεται περίεργο, ναι υπάρχουν εργοδότες που δίνουν αυξήσεις στους αποδοτικούς συνεργάτες τους ακόμα και μέσα στην κρίση!


Απόκτησε νέες δεξιότητες


Team of construction worker with equipmentΑν λοιπόν βαριέσαι, ψάξε να βρεις τρόπους να κάνεις τις ίδιες δουλειές που κάνεις τώρα σε λιγότερο χρόνο. Αυτοματοποίησέ τις και συστηματοποίησέ τις. Μετά χρησιμοποίησε τον extra χρόνο σου ώστε να εμπλακείς με projects άλλων συναδέλφων σου. Ρώτησε αν μπορείς να χωθείς σε ένα project ώστε να κάνεις κάτι καινούριο ή απλά ρώτησε να χρειάζονται βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και πρόσφερέ την.  Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις νέες δεξιότητες ενώ εργάζεσαι   , χωρίς να χρειαστεί  να πάρεις κάποια επιπλέον εκπαίδευση (σεμινάρια, ειδικές σπουδές κλπ), δεξιότητες που στο μέλλον θα σου φανούν πολύ χρήσιμες. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό (όλοι καταλαβαίνουμε ότι λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί  οι θέσεις εργασίες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να προστατέψουν τις θέσεις τους) , ερεύνησε την πιθανότητα να πάρεις επιπρόσθετη εκπαίδευση  είτε ατομικά μέσω χρηματοδότησης, είτε ζητώντας από την εταιρεία σου να καλύψει το κόστος της εκπαίδευσής σου αποδεικνύοντας με σωστά επιχειρήματα ότι αυτό θα είναι για την καλύτερη εκτέλεση της εργασίας σου και την βελτίωση της απόδοσής σου.


Διεύρυνε το  εργασιακό σου δίκτυο


social network structureΟι άνθρωποι  συχνά βαριούνται όταν η μόνη σου επαφή μαζί τους είναι  μια προϋπολογιστική  συνάντηση για  να συζητήσετε  την αύξηση της τιμής  των μελανιών ενός εκτυπωτή.  Αλλά  ο συνάδελφος που ασχολείται με την προμήθεια μελανιών προφανώς έχει να προσφέρει περισσότερα. Μπορεί  σε 8 χρόνια  να δημιουργήσει ένα startup διανομής πίτσας  και σαν λάτρης  τόσο των startups όσο και της πίτσας  θα εύχεσαι να τον είχες γνωρίσει καλύτερα!  Χρησιμοποίησε λοιπόν τον χρόνο της βαρεμάρας σου ώστε να δικτυωθείς με τους συναδέλφους σου. Δες με τι ασχολούνται στην εργασία τους, πού δούλευαν πριν, αν  πηγαίνουν σε ενημερωτικές εκδηλώσεις μετά τη δουλειά, αν προσφέρουν εθελοντική εργασία  ή αν ασχολούνται με αθλήματα. Συνδέσου με ανθρώπους που εργάζονται σε κατώτερο  ή ανώτερο (εάν είναι  πρέπον και εφικτό) επίπεδο από σένα, σε κάθε τμήμα της εταιρείας  και σε κάθε ειδικότητα, χωρίς να σνομπάρεις και να υποτιμάς κανέναν.  Μπορείς να δικτυωθείς με συναδέλφους με έναν οργανωμένο τρόπο, πιθανώς χρησιμοποιώντας το οργανόγραμμα της εταιρείας ή  φτιάχνοντας έναν πίνακα. Δοκίμασε να επικοινωνήσεις με άλλα τμήματα προσωπικά αντί να στέλνεις e-mails – ακόμα καλύτερα κάνε και τα δύο. Στείλε αίτημα σύνδεσης στο LinkedIn σε όλους. Και βάλε στόχο να έχεις τουλάχιστον μια θετική , πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση με όλους –  κάποιες από αυτές τις σχέσεις  θα κλιμακωθούν σε πραγματικές συμμαχίες!


Δώσε τη γνώση σου σε άλλους


Portrait of a businesswoman presenting something on a meetingΑν πραγματικά βαριέσαι τόσο πολύ, τότε τα πράγματα είναι πιθανώς πολύ εύκολα για σένα στη δουλειά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα ήθελαν να έχουν μια δουλειά σαν τη δική σου και να σκέφτονται ότι είναι εύκολη! Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα  mentoring στην επιχείρηση που εργάζεσαι; Αν όχι ξεκίνα εσύ ένα! Μπορείς επίσης να δεις και έξω από την εταιρεία σου. Κάνεις δουλειά γραφείου;  Πάρα πολλοί νεαροί φοιτητές ψάχνουν να κάνουν την πρακτική τους και δεν ξέρουν κάποιον που να εργάζεται σε ένα γραφείο και να τους μάθει πώς οι άνθρωποι επικοινωνούν σε επαγγελματικό περιβάλλον. Πάρε άδεια από το αφεντικό σου και κάνε όλες τις απαραίτητες  νομότυπες ενέργειες ώστε να προσληφθούν και να εκπαιδευτούν από σένα νέοι φοιτητές.


Κάνε τα μικρά πράγματα πιο διασκεδαστικά


boring6_

Έχεις πει ότι  είσαι έτοιμος για περισσότερες αρμοδιότητες αλλά είσαι κολλημένος ακόμη στην ίδια θέση. Δεν υπάρχει λόγος να μην περνάς το χρόνο σου πιο ευχάριστα. Φέρε μερικά όμορφα πράγματα από το σπίτι  που θα σε κάνουν να δημιουργήσεις έναν χώρο καταπραϋντικό και τονωτικό ταυτόχρονα (φωτογραφίες της οικογένειάς σου, ένα φυτό, ένα βραβείο που κέρδισες).  Κάνε οτιδήποτε κάνει το χώρο να φαίνεται καλύτερος, καθαρότερος, φωτεινότερος, φιλικότερος.  Τα μικρά μίζερα πράγματα δεν βοηθάνε ούτε εσένα ούτε την εταιρεία σου. Πάρε την πρωτοβουλία και ξόδεψε λίγα ευρώ να βελτιώσεις το χώρο σου. Επιτρέπεται ο χώρος εργασίας σου να είναι ευχάριστος!


Ξεκίνα να ψάχνεις για νέα δουλειά


Career Key On Computer Shows Getting Employment OnlineΣίγουρα  οι μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν μεγάλη διαφορά στη διάθεσή σου, μη χάσεις  όμως από τα μάτια σου  τα μεγάλα πράγματα – το  οφείλεις στο μέλλον σου να μεγιστοποιήσεις  το μισθό σου και τις  προοπτικές σου. Αν έχεις πει στο αφεντικό σου ότι είσαι έτοιμος για νέες προκλήσεις και αρμοδιότητες και  σου είπε να επιστρέψεις στο γραφείο σου και να το βουλώσεις, είναι υποχρέωσή σου να ψάξεις για νέα δουλειά. Τώρα.  Η καλύτερη στιγμή να ψάξεις για νέα δουλειά είναι ενώσω εργάζεσαι ήδη. Μην αφήσεις την τωρινή σου δουλειά να γίνεται χειρότερη και χειρότερη, μέχρι να καταστρέψεις τελείως τις διασυνδέσεις σου και τις συστάσεις σου. Μην περιμένεις να απολυθείς λόγω της ανιαρής στάσης σου  γιατί ταυτόχρονα  μαραζώνεις  ενώ αυξάνεται η τεμπελιά και η αγανάκτησή σου. Φτιάξε όσο το δυνατό καλύτερα το προφίλ σου στο LinkedIn, έλεγξε δύο φορές τις ρυθμίσεις απορρήτου του λογαριασμού σου στο Facebook,  πλήρωσε για επαγγελματική βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας αν χρειαστεί και βγες στην αγορά εργασίας παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που παρέχει. Αν το μάθει το αφεντικό σου ότι ψάχνεις νέα δουλειά μην ανησυχείς. Δεν κάνεις κάτι λάθος. Επιβεβαίωσέ το και  υπενθύμισέ του ότι έχεις ήδη ζητήσει περισσότερες αρμοδιότητες και πιο υπεύθυνη θέση, οπότε ψάχνεις για νέες προκλήσεις και ευκαιρίες. Είναι ευκολότερο να προχωρήσεις  όταν είναι ξεκάθαρο ότι ψάχνεις για νέα δουλειά. Κανένας δεν θα σε προάγει επειδή βαριέσαι. Θα σε προάγει επειδή είσαι έτοιμος και παίρνεις πρωτοβουλία!!


Παράφραση από το πρωτότυπο άρθρο : What to Do When You're Bored at Your Job

#Management tip of the day

“Listen to  your heart more than your head. This motto will get you in trouble, but it’s never boring.”    – Brad Barkley

Mushrooms Magic Background

Leave a Comment

Your email address will not be published.