Ας Αλλάξουμε!

the change

Στις 26 Σεπτεμβρίου είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την εκδήλωση Tedx Academy Evolution. Ανάμεσα στους εξαιρετικούς ομιλητές (αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί και επιτυχημένοι επιχειρηματίες) ξεχώρισα τον κο Στέλιο Στυλιανίδη , Καθηγητή Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών της Αθήνας, με επαγγελματική εμπειρία (κλινική, ερευνητική, εκπαιδευτική, διαχείριση) στη Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία και Ελλάδα. Η ομιλία του αφορούσε στην ψυχοπαθολογία του  ελληνικού πολιτικού συστήματος  και  στην  απροθυμία αυτής της χώρας  να  αλλάξει. Επειδή το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον θα ήθελα να μοιραστώ τα κύρια σημεία αυτής της ομιλίας αλλά και μερικές προσωπικές μου σκέψεις ακριβώς σε αυτή την άρνησή μας να βγούμε από τη ζώνη της άνεσής μας και να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά σε όλα τα επίπεδα της ζωής και των σχέσεών μας.

Κεντρικό σημείο της ομιλίας του αποτέλεσε   η θεωρία περί καταναγκασμού της επανάληψης  του Freud: το άτομο εμπλέκεται ενεργά σε οδυνηρές καταστάσεις , επαναλαμβάνοντας έτσι παλαιότερες εμπειρίες του τις οποίες απωθεί. Αυτή η επανάληψη ενεργοποιείται κάθε φορά από την εξωτερική πραγματικότητα. Τόνισε ότι πέντε είναι τα στοιχεία που επαναλαμβάνονται σαν μοτίβα και διατρέχουν όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα και βέβαια και τον κόσμο που “θέλει να ακούει τη μουσική που  παίζουν οι πολιτικοί που θέλει να ακούει ο κόσμος….”!

Τα στοιχεία αυτά είναι:

1. Παράνοια 

paranoiaΗ παράνοια οδηγεί σε εθνικισμό, μεγαλοϊδεαλισμό κλπ – όταν το αρνητικό που αισθανόμαστε μέσα μας είτε σκέψη είτε συναίσθημα το προβάλλουμε σε κάποιον άλλον και ιδανικός για αυτή την προβολή είναι ο ξένος (εξ’ ου και τα ρατσιστικά και ομοφοβικά συνθήματα), αποτελεί τον ιδανικό τρόπο να βγάζουμε προς τα έξω την έλλειψη συμφιλίωσης με την διαφορετικότητά μας.

 christostsantis.com 

Αποσπάσματα λόγου ελλήνων πολιτικών (τα συμπεράσματα δικά σας!)

 26/10/2012: Αν οι Έλληνες μείνουμε ενωμένοι και πιστέψουμε στον εαυτό μας   τίποτα δε μας σταματά.
 08/05/2014: Είμαι τυχερός γιατί παίρνω μέρος στον πόλεμο της γενιάς μου,    γιατί εφάπτομαι με την ιστορία
 18/07/2015: Οι πυρκαγιές σε Αττική και Λακωνία μοιάζουν να είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας (θεωρία συνωμοσίας)
 03/06/2015: Θέλουν να μας κάνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης (Οι ξένοι πάντα  φταίνε βέβαια…)

2. Ναρκισσισμός :

narcissismΗ προσπάθεια να υπερισχύσουμε του αντιπάλου μας, να εκμηδενίσουμε το λόγο του άλλου.

socialpolicy.gr

3. Εξιδανίκευση :

exidΟδηγεί σε μετατροπή των ηγετών σε αντικείμενα ανθρωποφαγίας

psychorropia.gr

 

4. Η  διαδικασία του συνδρόμου ύβρεως των ηγετών :

sundromo-thumb-largeΚάποιος ηγέτης με αλαζονεία φτιάχνει τη δική του πραγματικότητα, δεν ακούει την πραγματικότητα των άλλων, δεν μπορεί να αναλύσει την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας και καταφεύγει σε λύσεις που σχετίζονται με την παράνοια  (βλ.και euro2day.gr)

                                                      kathimerini.gr

5. Η δήθεν λειτουργία :  

bondΆνθρωποι καλά προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα, μιλάμε καλά έχουμε κοινωνικές σχέσεις αλλά στη βάση δεν μπορούμε να φτιάξουμε αυθεντικούς κοινωνικούς δεσμούς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας.

teteleste.worspress.com

Μίλησε επίσης για την αυταπάτη του ευδαιμονισμού , την αυταπάτη δηλαδή  ότι μπορούμε να ζούμε με δανεικά σα να μη συμβαίνει τίποτα, ότι όλα θα είναι όπως πριν. Αν δεν μπορέσουμε να σπάσουμε αυτού του τύπου την κουλτούρα, αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ένα συλλογικό πένθος , να πάμε ένα βήμα παραπέρα, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε τον καταναγκασμό της επανάληψης.

Χρησιμοποιώντας τη ρήση του Γκάντι « γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» τόνισε μέσα από το προσωπικό του παράδειγμα και το έργο της  Ε.Π.A.Ψ.Υ. πώς ο καθένας από εμάς μπορεί με στόχους και υπομονή να επιτύχει μικρά καθημερινά θαύματα που θα οδηγήσουν σιγά σιγά σε μια ευρύτερη και πιο μαζική αλλαγή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ομιλία του κου Στυλιανίδη  εδώ  (4:04:45 – 4:21:35)banner
Προσωπικά σαν χαρακτήρας είμαι από τη φύση μου μάλλον αισιόδοξος άνθρωπος, προσπαθώντας πάντοτε να ανακαλύπτω έστω και την πιο αμυδρή ακτίνα φωτός σε ένα κατασκότεινο τούνελ. Είμαι πολύ χαρούμενη που διαπιστώνω ότι δεν είμαι μόνη μου, ότι υπάρχουν άνθρωποι που σιγά σιγά εγκαταλείπουν την παράνοια και αγωνίζονται να αλλάξουν τον εαυτό τους πρώτα, μέσα από την αυτογνωσία. Ας αφήσουμε λοιπόν τα συνθήματα και τις κλισέ εκφράσεις και ας κάνουμε επιτέλους δουλειά ο καθένας με τον εαυτό του. Αλλάζοντας τον εαυτό μας και τον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα ίσως καταφέρουμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, ίσως πετύχουμε να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.

The Road to Change

ebibleteacher.com

Θετική σκέψη της ημέρας:

Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο!

Leave a Comment

Your email address will not be published.