Από υπάλληλος επιχειρηματίας: Συμβουλές επιβίωσης !

employe

learnΈνα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τη μετάβαση από το να δουλεύεις σε κάποιου άλλου το γραφείο , να παραιτείσαι από τη δουλειά σου και να χτίζεις τη δική σου επιχείρηση είναι η ευκαιρία να μάθεις και μάλιστα πολλά!
Το σπουδαιότερο πράγμα που έχω διαπιστώσει είναι ότι ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος για να μάθεις. Σίγουρα δεν θα μπορούσα να προβλέψω ότι κοντά στα 50 μου θα καταφέρω να έχω ένα πανεπιστημιακό πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά μόλις το κατέκτησα ω! τι θαυμάσιο αίσθημα ολοκλήρωσης! Και αυτό ακριβώς το αίσθημα με ώθησε στο να ανακαλύψω το πάθος μου! Να μαθαίνω διαρκώς καινούρια πράγματα που θα έχω την ευκαιρία να τα μοιραστώ με άλλους! Παρουσιάζω λοιπόν μερικά πράγματα που έμαθα στην προσπάθειά μου να μετατραπώ από υπάλληλο σε επιχειρηματία…. και που συνεχίζω ασφαλώς να μαθαίνω.


• Να γνωρίζεις πότε να είσαι ευέλικτος και πότε σταθερός


flexibleΠρέπει να έχεις την επιθυμία να αλλάζεις, να δοκιμάζεις νέα πράγματα και να αποτυγχάνεις. Εξακρίβωσε τι ακριβώς δεν δούλεψε και γιατί και δοκίμασε κάτι άλλο. Να είσαι σταθερός με το καθημερινό σου ωράριο εργασίας. Είναι προτιμότερο να ξυπνήσεις νωρίς, να ετοιμαστείς και να χώσεις το κεφάλι σου στη δουλειά όπως ακριβώς θα έκανες αν εργαζόσουν για κάποιον άλλον. Αυτό σε εξαναγκάζει να επικεντρώνεσαι και να ολοκληρώνεις αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε η δουλειά σου να μην σου τρώει όλο τον ελεύθερο χρόνο σου.


• Οφείλεις να έχεις μια θετική στάση


positiveΑν αφήσεις τις προκλήσεις να βιδωθούν στο κεφάλι σου θα ηττηθείς πριν δώσεις στον εαυτό σου μια δίκαιη ευκαιρία. Σε κάθε πισωγύρισμα ρώτα τον εαυτό σου « τι μπορώ να δημιουργήσω απ’ αυτό;» Κάνε ένα βήμα πίσω και δες τις προκλήσεις σαν τρόπους να μάθεις και να αναπτυχθείς παρά σαν αποτυχίες.


• Επικεντρώσου στην επιχείρησή σου


focusΕίναι εύκολο, όταν διαπραγματεύεσαι με πελάτες να βάζεις την ανάπτυξη της επιχείρησής σου σε στάση. Αυτό είναι λάθος. Βάλε στο πρόγραμμά σου κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα συγκεκριμένες ώρες που μπορείς να συγκεντρωθείς στην ανάπτυξη της επιχείρησής σου και προσάρμοσε τα ραντεβού σου και τις υποθέσεις των πελατών σου γύρω από αυτό το πρόγραμμα.


• Δεν είναι ανάγκη να τα κάνεις όλα!


outsourcingΣίγουρα, όταν ξεκίνησες την επιχείρησή σου είπες ότι δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αναθέσεις σε τρίτους εκείνες τις δραστηριότητες που μισείς (outsourcing ). Μπορείς αν τις δεις σαν μια επένδυση στην επιχείρησή σου. Όταν ασχολείσαι με δραστηριότητες και καθήκοντα που δεν σου αρέσουν χάνεις πολύτιμο χρόνο και ενέργεια που θα μπορούσαν να διατεθούν στην ανάπτυξη της επιχείρησής σου. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κάνουν αυτές τις δραστηριότητες όπως η λογιστική παρακολούθηση, το μάρκετινγκ, η ανάπτυξη και η παρακολούθηση της ιστοσελίδας σου, τα social media κλπ, πολύ οικονομικότερα, γρηγορότερα και καλύτερα από ότι εσύ. Βρες τους. Προσέλαβε τους. Αυτό θα σου επιτρέψει να συγκεντρωθείς σε ότι αγαπάς, σε ότι θα βελτιώσει τις ευκαιρίες σου για επιτυχία!


• Μην αναλαμβάνεις δουλειά που μισείς!


businessbrainmanΑν αποφασίσεις ότι ένας συγκεκριμένος τύπος δουλειάς δεν είναι απολαυστικός ή δεν αξίζει να ασχοληθείς, μην την αναλάβεις. Θα σε καταβάλει συναισθηματικά και θα επηρεάσει τη συμπεριφορά σου. Βοήθησε τους πελάτες σου να βρουν τους ανθρώπους που μπορούν να κάνουν σπουδαία δουλειά για αυτούς.


• Σταμάτα να δουλεύεις όλη την ώρα!


relaxΜπορεί να είσαι πολύ καλά οργανωμένος και ειδικός στο να διεκπεραιώνεις υποθέσεις. Εξαιρετικά! Αλλά χρειάζεσαι να βρεις χρόνο απλώς για να σκεφτείς. Τι κάνεις; Γιατί το κάνεις; Πού πηγαίνεις; Υπάρχουν άλλοι τρόποι να φτάσεις εκεί; Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να πετύχεις τους στόχους σου; Ίσως να νομίζεις ότι είναι χαμένος χρόνος αλλά είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που μπορείς να κάνεις στην επιχείρησή σου.


• Δημιούργησε μια ζωή!


lifeΕίναι τόσο εύκολο όταν εργάζεσαι από το σπίτι να γίνεις απομονωμένος. Όταν δουλεύεις πολλές ώρες και μόνο η ιδέα του να βγεις έξω είναι εξουθενωτική. Θα πρέπει να το κάνεις ούτως ή άλλως. Οι άνθρωποι με μεγάλη κοινωνικότητα ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς και λιγότερο αγχωμένοι. Βάλτο στο πρόγραμμά σου και να είσαι ανελαστικός σε αυτό!


• Φρόντισε να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που θέλουν να πετύχεις και απαλλάξου από τους υπόλοιπους


happypeopleΠροσοχή : Μπορεί να είναι και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Οι φίλοι και οι οικογένειά σου, σε αγαπούν αλλά μπορεί να θέλουν να μείνουν τα πράγματα ακριβώς όπως είναι. Οποιαδήποτε μετάβαση έχεις κάνει ή σκοπεύεις να κάνεις μπορεί να διαταράξει την σχέση σας. Οτιδήποτε πιστεύουν, αισθάνονται και λένε είναι σίγουρα χρωματισμένα από τη σχέση τους μαζί σου. Αν έχεις αρνητικές επιδράσεις ή βγάλτες από τη ζωή σου, ή περιόρισε την έκθεσή σου σε αυτές.


• Για όνομα του Θεού, ζήτα βοήθεια!


helpΔεν σημαίνει ότι αυτό σε κάνει αποτυχημένο. Δεν είναι δυνατό να τα ξέρεις όλα – ποτέ δεν θα τα ξέρεις όλα. Όχι μόνο αυτό, βλέπεις τα πράγματα από μια δική σου οπτική γωνία που σου φαίνονται τέλεια ενώ μπορεί να είναι εντελώς εκτός λογικής! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να συζητάς με ανθρώπους που πραγματικά σέβεσαι για τα πράγματα που σε απασχολούν ώστε να ξεκαθαρίσουν στο κεφάλι σου και να σε βοηθήσουν να τα δεις από διαφορετική γωνία. Μπορεί να έχουν την ακριβή λύση για το πρόβλημά σου ή μπορούν να ξέρουν πού θα την βρεις. Και όταν ζητάς βοήθεια βεβαιώσου ότι θα την ανταποδώσεις καθώς σε κανέναν δεν αρέσει να τον χρησιμοποιούν…


• Θα είναι δύσκολο και θα πρέπει να το περάσεις!


abstaclesΚάθε είδος μετάβασης είναι δύσκολο. Θα σκοντάψεις και θα πέσεις, σήκω και συνέχισε. Θα βρεις λακκούβες και εμπόδια, σχεδίασε πέρασμα γύρω από αυτά. Θα έρθουν στιγμές που θα θέλεις να τα παρατήσεις , θυμήσου γιατί ξεκίνησες τη μετάβαση. Άσε το πάθος σου να υπερισχύσει των προκλήσεων και των δυσκολιών. Ρώτα τον εαυτό σου, «Τι μπορώ να δημιουργήσω από αυτό;». Θα το ξεπεράσεις. Ακόμα και η χειρότερη καταιγίδα περνάει!

Παράφραση από το πρωτότυπο άρθρο :  From employee to entrepreneur: Tips for survival , Jackie Harder

#Management tip of the day

“When everything seems to be going against you, remember that the airplane takes off against the wind, not with it.”   ,  

Henry Ford

entrepreneur

Leave a Comment

Your email address will not be published.