“Επαναστατικές” αποφάσεις για τη Νέα Χρονιά!

revolusion_theme

Οι  περισσότεροι από εμάς, στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου – προσωπικά συνηθίζω να το κάνω την Πρωτοχρονιά-  κάνουμε μια μίνι ανασκόπηση όλων αυτών που θέλαμε να κάνουμε μέσα στη χρονιά και εστιάζουμε σε αυτά που δεν  καταφέραμε. Βάζουμε λοιπόν νέους στόχους και ετοιμάζουμε λίστες  – τουλάχιστον οι πιο οργανωτικοί- για όλα αυτά που θέλουμε οπωσδήποτε να πετύχουμε μέσα στον νέο χρόνο.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν εκατοντάδες τέτοιες λίστες  σχετικά με τις αποφάσεις για την νέα χρονιά – New Year’s Resolutions –  , αυτή τη χρονιά όμως η προσωπική μου επιλογή  είναι   A New Year΄s Revolution  , να είναι δηλαδή  αυτή η χρονιά μια επανάσταση  ενάντια σε όλα εκείνα που με καθηλώνουν και εμποδίζουν την ατομική και επαγγελματική μου ανάπτυξη.

Σας παρουσιάζω λοιπόν την προσωπική μου λίστα  με τις 15 αποφάσεις για τα πράγματα που θέλω να καταφέρω το 2018 και ελπίζω να την βρείτε ενδιαφέρουσα!

NEWS-on-screen1. Να βρίσκω καθημερινά χρόνο να παρακολουθώ ειδήσεις

Από μικρή θεωρούσα πολύ βαρετό  να διαβάζω εφημερίδες ή να βλέπω στην τηλεόραση τις ειδήσεις. Μεγαλώνοντας δε, εκτός από βαρετό το θεωρούσα-και ακόμα το θεωρώ- ως ένα βαθμό επικίνδυνο λόγω της παραπληροφόρησης αλλά και του αρνητικού κλίματος που δημιουργείται εξαιτίας της. Όμως, το να είσαι ενήμερος για αυτά που συμβαίνουν γύρω σου σε βοηθάει αρχικά σε κάθε συζήτηση γιατί  στους περισσότερους  ανθρώπους αρέσει  να συζητούν για τις πρόσφατες εξελίξεις  στην πολιτική, στα σπορ, στα σκάνδαλα κλπ. Από την άλλη το να ενημερώνεσαι  καθημερινά  σε βοηθάει να δεις τον τρόπο που αλλάζουν τα πράγματα στον κόσμο  και να σχηματίσεις καλύτερη άποψη για τη δική σου θέση μέσα σε αυτόν. Μαθαίνοντας για το παρελθόν και το παρόν  παίρνεις στίγμα για το μέλλον και  η γνώση αυτή μπορεί να γίνει οδηγός για την καριέρα σου, τις πολιτικές πεποιθήσεις σου και να ανακαλύψεις νέα θέματα ενδιαφέροντος. Σκέψου για παράδειγμα τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται. Η  καθημερινή ενημέρωση σε βοηθάει να ανακαλύπτεις ιδέες και τρόπους που θα σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς γρηγορότερα και να εξελιχθείς  στο σύγχρονο περιβάλλον.

rainbow-2523908_6402. Να ξεκινάω την κάθε μέρα μου με κάτι που με ενθαρρύνει και με εμπνέει

Κάθε πρωί που ξυπνάμε ερχόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες προβλήματα που απαιτούν λύσεις. Αν αφήσουμε αυτά τα προβλήματα να μας καταβάλουν, θα διογκωθούν και δεν πρόκειται ποτέ να λυθούν. Ένας απλός τρόπος για να διατηρήσουμε μια θετική στάση καθημερινά είναι να βρίσκουμε κάθε πρωί κάτι που θα μας ενθαρρύνει και,  γιατί όχι,  να μας εμπνεύσει, να μας δώσει ιδέες για τη λύση των προβλημάτων μας ή απλά να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε και να δούμε την φωτεινή πλευρά της ζωής. Μπορεί να είναι μια φωτογραφία, το χαμόγελο ενός αγαπημένου προσώπου, ένα τραγούδι που θα ακούσουμε, ένα γνωμικό που θα διαβάσουμε. Η έμπνευση είναι εντελώς προσωπική υπόθεση. Σημασία έχει να βρεις κάτι που θα το έχεις στο μυαλό σου όλη την ημέρα και θα ενθαρρύνει την δημιουργικότητά σου!

13339501_1805108256391647_7950930361344546106_n3. Να παραμένω κοινωνικά δικτυωμένη

Είμαστε κοινωνικά όντα. Και υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το να είμαστε κοινωνικοί  είναι εντελώς απαραίτητο για την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Για κάποιους ανθρώπους είναι αδύνατο να μείνουν μόνοι τους ενώ άλλοι είναι πολύ ευτυχισμένοι στην μοναχικότητα. Ωστόσο η απομόνωση πρέπει να έχει όρια. Αναμφισβήτητα απολαμβάνω τις μοναχικές μου ώρες, μάλιστα θεωρώ θησαυρό το χρόνο που περνάω μόνη μου ώστε να σκεφτώ, να σχεδιάσω, να είμαι παραγωγική. Απολαμβάνω όμως εξίσου το να κάνω πράγματα με άλλους, να μοιράζομαι δραστηριότητες, στιγμές , ιδέες και συναισθήματα είτε δια ζώσης είτε και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (social media). Η επαφή με τους άλλους με βοηθάει να αναπτύσσω κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες που είναι εντελώς απαραίτητες στην επαγγελματική μου εξέλιξη ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην προσωπική μου βελτίωση!

il_340x270.533528707_qhs94. Να μαθαίνω κάθε μέρα κάτι καινούριο

«Όποιος σταματά να μαθαίνει είναι γέρος, είτε είναι είκοσι είτε ογδόντα χρονών. Όποιος συνεχίζει να μαθαίνει παραμένει νέος.» (Henry Ford) Ζούμε σε έναν τόσο πολύπλοκα θαυμαστό κόσμο που καθημερινά μπορούμε να ανακαλύπτουμε και να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα! Πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμη, όπως  θέματα του επαγγελματικού μας τομέα, θέματα που αφορούν τις δεξιότητές μας, την προσωπική μας ανάπτυξη και δεκάδες άλλα. Ας εκμεταλλευτούμε την κάθε μας μέρα μαθαίνοντας νέα πράγματα!

5471650b097f5-full5. Να σταματήσω να είμαι αναβλητική

Αυτό είναι κάτι που πονάει και δυστυχώς βρίσκεται κάθε χρονιά στη λίστα των αποφάσεών μου!  Αναβάλλω για αργότερα, και αργότερα, και αργότερα, τις πιο σημαντικές μου εργασίες  γιατί είμαι απασχολημένη με λιγότερο σημαντικά πράγματα. Προσδοκώ να έχω περισσότερο χρόνο και καλύτερη διάθεση στο μέλλον για να ξεκινήσω  να κάνω  τις εργασίες μου και να τις κάνω  σωστά. Αποτέλεσμα; Κάθε φορά που πλησιάζει μια χρονική προθεσμία, μου  προκαλεί κρίση! Αν αισθάνεστε έτσι τότε μάλλον πάσχετε κι εσείς από το σύνδρομο της αναβλητικότητας. Για να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα, το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να καταφέρουμε. Το επόμενο βήμα είναι να ανακαλύψουμε τι προσπαθούμε  να αποφύγουμε και να σχεδιάσουμε  να το αντιμετωπίσουμε αμέσως. Το σημαντικό είναι να βρούμε ποιοι είναι οι «κλέφτες» του χρόνου και της ενέργειάς μας και αν πραγματικά μας δίνουν χαρά. Γνωρίζω καλά ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσω την αναβλητικότητά μου, αλλά είμαι διατεθειμένη να κάνω σημαντική προσπάθεια αυτή την χρονιά!

592d602261bc9_18834574_10213391045593762_711909717_n6. Να βελτιώσω τις πνευματικές και ψυχικές μου δεξιότητες

Πρακτικά αυτό σημαίνει να αποκτήσω μεγαλύτερο ψυχικό σθένος. Οι συνισταμένες της ψυχικής δύναμης είναι κυρίως επιμονή, αισιοδοξία και ικανότητα αντιμετώπισης της αποτυχίας.  Τα πράγματα που δεν κάνουν οι «δυνατοί» άνθρωποι  – και όλοι γνωρίζουμε τουλάχιστον έναν τέτοιον, κυρίως επιχειρηματία – είναι: να χάνουν χρόνο με την αυτολύπηση κατηγορώντας τους άλλους ή την άδικη ζωή για τις αποτυχίες τους, να αποφεύγουν την αλλαγή παραμένοντας βολεμένοι και στάσιμοι, να ξοδεύουν ενέργεια σε πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν, να επαναλαμβάνουν διαρκώς τα λάθη τους παραμένοντας προσκολλημένοι στο παρελθόν και τέλος να παραιτούνται μετά από μια αποτυχία.

audience-1677028_6407. Να γνωρίσω νέους ανθρώπους

Δεν αναφέρομαι γενικά στο να κάνω φιλίες με άλλους ανθρώπους, αλλά κυρίως να γνωρίσω ανθρώπους που η εμπειρία τους θα με βοηθήσει στην επαγγελματική μου εξέλιξη. Με άλλα λόγια να έρθω σε επαφή με ανθρώπους που θαυμάζω για τα πράγματα που έχουν καταφέρει ως επαγγελματίες / επιχειρηματίες και να μάθω όσα περισσότερα μπορώ από αυτούς. Πολλοί τρόποι υπάρχουν για να το πετύχεις αυτό. Αν παρακολουθείς μέσα από το διαδίκτυο (ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα) τη δράση τους , θα βρεις οπωσδήποτε μια ευκαιρία να τους συναντήσεις σε κάποιο συνέδριο ή εκδήλωση που διοργανώνεται και συμμετέχουν. Ο τρόπος που θα τους προσεγγίσεις εξαρτάται από τις προσωπικές σου κοινωνικές δεξιότητες και χαρακτηριστικά. Μπορείς ακόμη να τους στείλεις ένα ηλεκτρονικό μήνυμα ζητώντας κατεύθυνση σε ένα ζήτημα που σε απασχολεί και πιστεύεις ότι μπορούν να σου παρέχουν, να γράψεις ένα σχόλιο στην κοινωνική τους σελίδα κλπ. Μην ξεχνάς ότι η δικτύωση είναι πολύ σημαντική για την επαγγελματική σου εξέλιξη.

or_mental_138. Να γίνω πιο ενεργητική

Δυστυχώς, η ρουτίνα της καθημερινότητας (δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις) μας οδηγεί πολύ συχνά στην παραμέληση του εαυτού μας. Πόσες φορές δεν αισθανόμαστε ανίκανοι να κάνουμε οτιδήποτε σαν να έχουμε χάσει την όρεξή μας για τη ζωή, σαν να μη θέλουμε να πετύχουμε τίποτα; Εκείνες τις στιγμές είναι που πρέπει να ενεργοποιήσουμε την εσωτερική μας δύναμη, να θυμηθούμε τα πράγματα που μας αρέσουν πραγματικά να κάνουμε και να κινητοποιηθούμε άμεσα! Το να αφιερώνεις χρόνο  στον εαυτό σου είναι επένδυση. Οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται τόσο σκληρά που ξεχνούν στην κυριολεξία τον εαυτό τους αλλά και τους ανθρώπους που είναι ο κόσμος τους. Το να είμαστε ενεργητικοί μας βοηθάει να έχουμε ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής μας αλλά και να αντλούμε χαρά!

12440596_1774277222808084_5203718057283845167_o9. Να αποβάλω το stress

Το να έχεις ένα δημιουργικό άγχος είναι ίσως και απαραίτητο, το ζήτημα είναι να αποφύγεις να είσαι μόνιμα σε μια κατάσταση αγωνίας, κυρίως στην εργασία σου. Γιατί αποδεδειγμένα αυτό βλάπτει και την απόδοσή σου και τις σχέσεις με τους συναδέλφους και κυρίως την υγεία σου.  Δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα και ραβδιά που να μειώνουν το stress.  Ο καθένας από εμάς έχει να βρει την δική του ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική του ζωή ακολουθώντας ίσως την παρακάτω συνταγή:  «Η συνταγή των δύο βημάτων για το στρες: 1) Μην παιδεύεστε με μικροπράγματα, 2) Να θυμάστε ότι όλα  είναι μικροπράγματα » (Tony Robbins).

confidence-cat-lion10. Να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και να μάθω να αρπάζω ευκαιρίες

Κάνοντας μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, συνειδητοποιώ ότι άφησα πολλές ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες, λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Δίστασα να μιλήσω όταν έπρεπε, ανέβαλα να στείλω ένα μήνυμα, αρνήθηκα επαγγελματικές προτάσεις γιατί πίστευα ότι δεν ήμουν έτοιμη. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που έχω να κάνω για να έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, είναι να τοποθετώ τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Ένα βουνό είναι ένα βουνό και μια πεδιάδα πεδιάδα. Το να «βλέπω» μια πεδιάδα ως βουνό σίγουρα δεν είναι ρεαλιστικό. Τα σενάρια με τις αβάσιμες υποθέσεις πρέπει να σταματήσουν. Ακόμη και αν υπάρχουν ζητήματα που δεν τα κατέχω, έχω πάντα την δυνατότητα να τα μάθω, να αποκτήσω περισσότερη επαγγελματική γνώση και εφόδια ώστε να ανταποκριθώ. Και πάντα μπορώ να τολμάω να ζητάω βοήθεια από άτομα με μεγαλύτερη γνώση στο αντικείμενο. Γιατί στην εποχή μας πια ο μόνος τρόπος να αναπτύξεις τη δουλειά σου είναι να εξερευνήσεις νέες ευκαιρίες και να εμπλακείς σε νέες ιδέες. Σημαντικό: να απομακρυνθώ από άτομα που με υποτιμούν και με κάνουν να αμφιβάλλω για τις ικανότητές μου!

22310424_2052682251634245_556153532795410770_n11. Να διαβάζω περισσότερο

«Διαβάζω.. Για ν’ απλώσω το μυαλό μου  -ίδια προβοσκίδα εντόμου – και να ρουφήξω κάθε μυστικό  που απλώνεται γύρω μου, –  γλυκό, όπως των λουλουδιών το νέκταρ-  Κι έτσι να χορτάσω τη δίψα της γνώσης μου.» (Πανίκος  Ιωάννου).

Να διαβάζω λοιπόν! Βιβλία για τη δουλειά μου, βιβλία ψυχολογίας, μυθιστορήματα, διηγήματα, ποίηση και ότι άλλο μπορεί να βάλει ο νους μου! Γιατί με το διάβασμα διευρύνονται οι ορίζοντες του  μυαλού και της καρδιάς , βγαίνεις από  τον  μικρόκοσμό σου και αποκτάς μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού σου και αυτών που σε περιβάλλουν.

21741240_2042875542614916_8545865930476155411_o12. Να έχω τουλάχιστον μια εθελοντική δράση και να συμβάλω στην κοινότητα

Σε μια ατομικιστική εποχή που θέλει το άτομο επίκεντρο όλων των αξιών και επιτευγμάτων, ας κάνουμε τη διαφορά μετατρέποντας το εγώ στο εμείς. Οι δράσεις εθελοντισμού προσφέρουν  αφενός  στην κοινότητα και αφετέρου στους ίδιους τους εθελοντές, οι οποίοι βιώνουν ικανοποίηση, πληρότητα και το απίστευτο αίσθημα της αποστολής. Για κάθε χαρακτήρα και ιδιοσυγκρασία  υπάρχει και μια κατάλληλη εθελοντική δράση. Εξετάζοντας προσεκτικά τις ικανότητές μας και τα ενδιαφέροντά μας, σίγουρα θα βρούμε και τον χρόνο να ασχοληθούμε εθελοντικά προσφέροντας αγάπη στους συνανθρώπους μας.

Urgent File On Laptop Shows Priority Documents13. Να διαχειρίζομαι καλύτερα τον χρόνο μου

Ο χρόνος είναι ένα πολύτιμο δώρο που δυστυχώς όλοι το θεωρούμε δεδομένο ενώ είναι περιορισμένο. Δεν αγοράζεται και δεν αποθηκεύεται. Το να τον διαχειριζόμαστε με σοφία λοιπόν, μας βοηθάει να ελέγξουμε τη ζωή μας , το άγχος μας και την ενέργειά μας. Μας βοηθάει να γινόμαστε ευέλικτοι και να ανταποκρινόμαστε σε αλλαγές και νέες ευκαιρίες. Η καλή διαχείριση του χρόνου προϋποθέτει να έχουμε στόχους, να προγραμματίζουμε και να οργανώνουμε. Να ξέρουμε να βάζουμε προτεραιότητες και  να μάθουμε  να λέμε όχι ακόμη και στον ίδιο μας τον εαυτό!

22219952_2053649078204229_2437992986603343375_o14. Να γίνω περισσότερο δημιουργική

Όλοι είμαστε δημιουργικοί. Κάποιοι περισσότερο, κάποιοι λιγότερο, αλλά όλοι αν πιστέψουμε στις ικανότητές μας  μπορούμε να γίνουμε δημιουργικά άτομα. Δημιουργία δεν είναι να μόνο να φτιάξεις κάτι εντελώς νέο. Δημιουργία είναι και το να δώσεις νέα προοπτική σε κάτι δεδομένο. Πρέπει να έχεις πάθος και αποφασιστικότητα, επιμονή και υπομονή για να δώσεις πνοή στις ιδέες σου. Και βέβαια σκληρή καθημερινή δουλειά. Να αναζητάς διαρκώς ιδέες παντού. Σε ότι βλέπεις, ακούς, διαβάζεις και γενικά αντιλαμβάνεσαι με τις αισθήσεις ή το ένστικτό σου.

14355543_1850335698535569_2367981301839133244_n15. Να μάθω πώς θα γίνω ευτυχισμένη με την ζωή μου

Τις περισσότερες φορές αναζητάμε την ευτυχία στα πράγματα που έχουμε ή επιθυμούμε να αποκτήσουμε καθώς και στα συναισθήματα που μας δημιουργούν οι άλλοι. Μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν και ονειρευόμαστε το μέλλον αγνοώντας εσκεμμένα την πιο βασική αλήθεια. Κλισέ, αλλά η αληθινή ευτυχία είναι εσωτερική προσωπική υπόθεση του εδώ και τώρα! Το να γκρινιάζω μόνιμα για το πόσο άδικη είναι η ζωή, πόσο άσχημα φέρονται οι συνάνθρωποί μου, το να περιμένω πάντα από τους άλλους να αλλάξουν ή το να περιμένω ότι κάποιο μελλοντικό γεγονός θα μου φέρει ευτυχία δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό. Στόχος λοιπόν να βλέπω αντικειμενικά τον εαυτό μου στο εδώ και τώρα και να κάνω εγώ εκείνες τις αλλαγές που χρειάζομαι για να βρίσκω χαρά! Γιατί όπως από μικρή έμαθα να λέω «ό,τι με ενοχλεί μπορώ να το αλλάξω».

Δεν γνωρίζω αν θα πετύχω όλους τους παραπάνω στόχους, το βέβαιο είναι ότι θα προσπαθήσω πολύ για όλους. Γιατί όπως λέει και ένας φίλος συνάδελφος « Ταλέντο Χ Προσπάθεια= Ικανότητα , Ικανότητα Χ Προσπάθεια = Αποτελέσματα, Συμπέρασμα η Προσπάθεια μετράει διπλά!» (Κωνσταντίνος Καρυπίδης).

Εύχομαι από καρδιάς μια υπέροχη, δημιουργικά επαναστατική  Νέα Χρονιά!

 

Ρεβέκκα Τσιπνή

Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Leave a Comment

Your email address will not be published.